Steeds meer psychiatrische patiënten in tbs-kliniek

Steeds vaker worden psychiatrische patiënten opgesloten in een tbs-kliniek terwijl ze niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. Volgens cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn het er 38, schrijft NRC Next. Rechters en de stichting Patiëntenvertrouwenspersoon maken zich zorgen omdat de rechten van patiënten in het geding zouden zijn.

De mensen om wie het gaat zijn vanwege een stoornis een gevaar voor zichzelf of hun omgeving, maar ze hebben vaak (nog) geen misdrijf gepleegd. Met behulp van een rechterlijke machtiging kunnen zij gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Als een patiënt zich daar agressief gedraagt kan hij of zij zonder tussenkomst van een rechter overgeplaatst worden naar een tbs-kliniek.

Toename

Rechters zeggen in NRC Next dat dit steeds vaker voorkomt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan dat niet bevestigen, want er worden geen jaarlijkse cijfers over bijgehouden.

Opname is in principe tijdelijk, de bedoeling is dat patiënten na een afkoelingsperiode teruggaan naar een psychiatrisch ziekenhuis. Er is volgens de krant echter een geval bekend van een patiënt die al vijf jaar in een tbs-inrichting zit.

Patiëntenrechten

Rechters noemen de ontwikkelingen ongewenst en zorgelijk. Patiënten hebben meer rechten dan tbs-veroordeelden, maar die rechten worden nu soms beperkt. Dat komt met name omdat het voor personeel in de praktijk lastig zou zijn om met verschillende groepen bewoners met verschillende rechten te werken.

Volgens de commissie die de wet op gedwongen opnames in 2007 evalueerde, moeten psychiatrische instellingen ook agressieve patiënten aankunnen. Geldgebrek zou dat onmogelijk maken, schrijft NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl