Consumenten geven onder andere meer uit aan horeca.
NOS Nieuws

Nederlandse economie groeit voor achtste kwartaal op rij

Voor het achtste kwartaal op een rij groeit de Nederlandse economie. Ook op de arbeidsmarkt blijft het beter gaan, volgens cijfers van het CBS. "Over de gehele linie blijft onze economie goed presteren in een nog altijd onzekere internationale situatie", aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de economie 0,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. In vergelijking met de eerste drie maanden van afgelopen jaar was de toename 1,4 procent. Dat is in lijn met de verwachtingen.

De groei is te danken aan verschillende gunstige ontwikkelingen. Zo is het ondernemersvertrouwen in de afgelopen vierenhalf jaar nog nooit zo hoog geweest. Mede daardoor kopen bedrijven bijvoorbeeld vaker computers, software en vrachtwagens. Ook geven consumenten meer uit aan onder andere horeca en recreatie.

Verder nam de export naar andere landen toe, omdat de economie ook daar aantrekt. In Frankrijk kwam de groei afgelopen kwartaal uit op 0,5 procent, in Duitsland op 0,7 procent.

Minder werk

Op de arbeidsmarkt is het herstel minder zichtbaar. Het aantal banen nam in de eerste drie maanden van dit jaar met 12.000 af. Wel daalde de werkloosheid met 24.000 en nam het aantal openstaande vacatures met 8000 toe.

"Die vacatures bieden kansen voor mensen om aan de slag te gaan, om extra werkervaring op te doen en om hun talenten verder te ontplooien", aldus Kamp. "Daar profiteert de economie niet alleen op korte, maar ook op lange termijn van."

Schoner

Niet alleen de economie is er de afgelopen maanden op vooruit gegaan. Ook wat betreft het milieu is er een opsteker: de CO2-uitstoot daalde 1,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl