NOS NieuwsAangepast

Kamer wil opheldering over geheime gaswinningafspraken

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Kamp over de geheime afspraken die Shell en Exxon met het ministerie van Economische Zaken hebben gemaakt over de gaswinning in Groningen. Kamerleden noemen het "heel ernstig" dat de Kamer daarover niet is geïnformeerd.

Uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur blijkt dat de oliebedrijven in 2005 afspraken maakten met ambtenaren van het ministerie over de gaswinning op lange termijn. De Kamer is alleen geïnformeerd over afspraken die na 2005 zijn gemaakt.

De reacties

CDA-Kamerlid Mulder: "Die afspraak moet direct van tafel. De onderste steen moet boven komen, dit is heel slecht voor het vertrouwen van de Groningers."

VVD-Kamerlid Bosman wil weten welke afspraken er gemaakt zijn en hoe hard die dan waren. "Ik kan me niet voorstellen dat een ambtenaar zulke besluiten kan nemen."

PvdA-Kamerlid Vos zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal : "Er is de afgelopen jaren voortdurend een strijd geweest tussen Kamer en kabinet om de winning verder omlaag te brengen. Als mensen op het departement van Economische Zaken zich gebonden achtten aan vertrouwelijke afspraken met oliemaatschappijen zonder dat de Kamer daarvan op de hoogte is geweest, dan is dat ernstig."

D66-Kamerlid Van Veldhoven: "Het kan niet zo zijn dat de Kamer bij miljardenbesluiten buitenspel staat. De minister moet in 2005 geïnformeerd zijn en is er in 2010 ook nog eens expliciet op gewezen dat de Kamer niet op de hoogte was. Waarom is de Kamer toen niet alsnog geïnformeerd?" Volgens Van Veldhoven moet ook Financiën op de hoogte zijn geweest. "Zo'n miljardenbod gaat immers ook naar die begroting. Het lijkt mij logisch dat ook de minister van Financiën uitleg komt geven."

Ook GroenLinks wil uitleg. De partij benadrukt nog eens dat "alle adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitgevoerd moeten worden. Het vertrouwen van de Groningers in de overheid lijkt steeds moeilijker te herstellen", aldus Kamerlid van Tongeren.

SP-Kamerlid Smaling: "Het was al een slechte film, maar het wordt steeds erger. Wij willen snel een debat met minister Kamp."

Handen op de rug gebonden

Toen de afspraken werden gemaakt was niet Kamp, maar Laurens Jan Brinkhorst minister van Economische Zaken. Kamp draagt wel ministeriële verantwoordelijkheid. "Als het zo zou zijn dat we met de handen op de rug gebonden waren en de Kamer daar niet van op de hoogte was, is dat zeer relevant. Als minister Kamp dat ontkent, dan zou er niks aan de hand zijn, maar ik wil dan wel alle informatie op papier ontvangen. Ik zal de minister daar ook om vragen volgende week."

Kamp zegt dat dat de oliemaatschappijen de afgelopen jaren geen invloed hebben gehad op de besluitvorming over de gaswinning in Groningen. Over de vraag of die invloed er voor 2012 wel was, houdt hij zich op de vlakte.

Vos wijst erop dat de minister ook verantwoordelijk is voor afspraken die voor hem zijn gemaakt. "Als minister Brinkhorst zich zo heeft laten beïnvloeden, dan is dat heel onheus. Als minister Kamp dat niet blijkt te hebben gedaan, dan is er feitelijk gezien niets aan de hand. Maar de onderste steen moet wel boven komen. De Kamer hoort over zo'n afspraak volledig geïnformeerd te zijn."

Kamp: niet belemmerd door gasafpraken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl