NOS Nieuws

Interim-president Brazilië vraagt om vertrouwen

Temer: Brazilianen, heb vertrouwen

De nieuwe interim-president van Brazilië heeft het land om vertrouwen gevraagd. In zijn eerste toespraak na het afscheid van president Rousseff zei Michel Temer dat hij het land hoopt te verenigen.

"Ik wil het hebben over vertrouwen", zei Temer bij zijn beëdiging. "Vertrouwen in het karakter van ons volk, de vitaliteit van onze democratie. Vertrouwen in het herstel van de economie en het potentieel van onze sociale en politieke instituties. We zullen het samen hervinden, de regering, het parlement en de samenleving."

Temer benadrukte dat het geen dag was voor een feestje, maar voor reflectie. "Ik wil rust brengen in dit land en ons herenigen. We moeten uit de ernstige crisis komen waarin we ons bevinden."

Onderzoek gaat door

Temers voorganger Rousseff werd vandaag voor 180 dagen geschorst hangende een afzettingsprocedure in de Senaat. Als ze schuldig wordt bevonden aan het sjoemelen met overheidscijfers, zal Temer haar termijn uitdienen tot december 2018.

Temer beloofde vandaag dat het onderzoek naar het grote olieschandaal dat de Braziliaanse politiek beheerst door zal gaan. Omdat hij daarin zelf ook werd genoemd, bestaat de vrees dat hij het onderzoek zal frustreren. Onterecht, bezweert Temer.

Staatsgreep

Rousseff uitte enkele uren eerder zware kritiek op haar voormalige vice-president. Zij noemde de afzettingsprocedure een staatsgreep en zei door te zullen vechten. Ze zei dat Temer de drijvende kracht was achter de campagne tegen haar.

Bij de beëdiging van Temer was ook verbazing over de samenstelling van zijn ministersploeg, allen blanke mannen van middelbare leeftijd of ouder. Roussef had juist vrouwen en minderheden in haar regering opgenomen om een betere afspiegeling te zijn van het kleurrijke Brazilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl