Museveni tijdens zijn beëdiging
NOS Nieuws

Museveni schoffeert Strafhof, diplomaten verlaten ceremonie

Westerse diplomaten zijn vanmiddag opgestapt bij de beëdiging van de Ugandese president Museveni. Hij had kort daarvoor het Internationaal Strafhof geschoffeerd.

Een van de aanwezigen bij de ceremonie was de Sudanese leider Bashir, die door het Strafhof is gedaagd vanwege genocide in de regio Darfur. Museveni zei bovendien in een toespraak dat het strafhof "een hoop nutteloze mensen is" en dat hij daarom niet wil meewerken aan uitlevering van Bashir, hoewel hij wel daartoe verplicht is.

Dit is een gepaste reactie op een staatshoofd dat de draak steekt met de vervolging van daders van genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

Woordvoerder VS

Na de opmerkingen van Museveni vertrokken de afgevaardigden van de VS, Canada en meerdere Europese landen. Naar verluidt vertrok ook de Nederlandse ambassadeur; het strafhof is gevestigd in Den Haag.

"Dit is een gepaste reactie op een staatshoofd dat de draak steekt met de vervolging van daders van genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid", legde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit. Hoewel de VS geen lid is van het strafhof, "steunen we wel de pogingen van het hof daders verantwoordelijk te houden", benadrukte ze.

Museveni (71) werd afgelopen februari voor een vijfde termijn tot president van Uganda gekozen. Hij is al 30 jaar aan de macht. In aanloop naar de inauguratie werden enkele oppositieleiders vastgezet en werd in Uganda de toegang tot Facebook en Twitter beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl