'Duterte wist van doodseskaders die mijn vier zonen doodden'
In Davao, de stad waar de nieuwe president van de Filipijnen eerst burgemeester was, gelden veel regels. Nergens mag er worden gerookt, 's avonds na 22.00 uur geldt er een avondklok voor jongeren en de auto's rijden er niet harder dan 30 kilometer. Iedereen houdt zich eraan, want de boetes zijn niet mals: omgerekend 100 euro.
Duterte maakte zo van een van de crimineelste steden van de Filipijnen een van de veiligste. Zo moet het wat hem betreft ook worden in de rest van de Filipijnen.
Maar zoveel veiligheid heeft een prijs. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Duterte ervan dat hij achter de doodseskaders zat die criminele jongeren uit de achterbuurten uit de weg ruimden.
Een moeder uit Davao, Clarita Alia, beschuldigt Duterte van de moord op haar vier zonen, die tussen de 14 en 18 jaar waren. Volgens haar had hij aangekondigd dat kinderen die problemen veroorzaken, dood moesten. "Hij zei op televisie dat veiligheid zwaarder woog dan de dood van enkele jongens uit een achterbuurt. Zijn moraal deugt niet", vertelt ze huilend.
Andere inwoners van Davao zijn blij met de veiligheid die Duterte volgens hen heeft gebracht, blijkt uit een verslag van Michel Maas.
Als president van de Filipijnen begrijpt Duterte intussen dat hij af en toe zijn toon moet matigen. Hij wil zijn excuses aanbieden aan de paus, heeft hij aangekondigd. Duterte noemde de paus eerder een hoerenzoon. Hij kwam tijdens het pausbezoek aan de Filipijnen urenlang vast te zitten in het verkeer. Met zijn belediging trapte Duterte op de ziel van veel Filipijnen. De meeste van hen zijn katholiek.
Duterte heeft zich al schriftelijk verontschuldigd bij de kerkvorst. Hij kreeg een brief terug waarin staat dat de paus voor hem bidt.