Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

Maerten en Oopjen in juli naar Rijksmuseum

De schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn vanaf 2 juli te zien in het Rijksmuseum. Het is voor het eerst sinds de aankoop van de portretten dat ze in Nederland te zien zijn.

Om te vieren dat de schilderijen van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam hangen, is het museum op 2 juli gratis toegankelijk. De twee schilderijen zijn drie maanden lang te bezichtigen, op een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna gaan ze naar het museumatelier voor restauratie.

Na restauratie hangen de twee portretten weer drie maanden in het Rijksmuseum en daarna drie maanden in het Louvre. Daarna zijn ze vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre te zien. Vervolgens verhuizen ze om de acht jaar.

Gedeeld bezit

Nederland en Frankrijk kochten de schilderijen september afgelopen jaar van de familie De Rothschild. De beide overheden betaalden elk 80 miljoen euro. Sinds begin maart hangen ze in het Louvre in Parijs.

Rembrandt van Rijn schilderde de huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd in opdracht van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan 2 meter hoge portretten bleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl