NOS SchaatsenAangepast

Sábliková superieur naar EK-goud

Martina Sábliková is in Collalbo voor de derde keer in haar loopbaan Europees kampioene geworden.

De pas 23-jarige Tsjechische, die ook in 2007 en 2010 de beste van Europa was, sloeg op de afsluitende vijf kilometer de aanval van Ireen Wüst eenvoudig af. Het brons was voor Marrit Leenstra.

Wüst had zaterdag de 500 meter verprutst en was daardoor veroordeeld tot een inhaalrace. Wüst kweet zich uitstekend van haar taak, maar de 2,67 die ze op de slotafstand goed diende te maken, was te veel gevraagd tegen de winnares van het olympisch goud in Vancouver op die afstand.

Sábliková hield haar rivale in het oog en liet haar halverwege de race staan. Zelfs het één ronde te vroeg luiden van de bel bracht haar niet van de leg.

Achter de podiumplaatsen van Wüst en Leenstra presteerden de andere twee Nederlandsen ook uitstekend. Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis werden vierde en vijfde.

1.500 meter

Eerder op de dag won Wüst nog de 1.500 meter. De TVM-rijdster, die in 1.59,61 rondging, knabbelde daarmee wat af van haar achterstand op Sábliková in het algemeen klassement. De Tsjechische was echter niet veel langzamer met 2.00,37. Marrit Leenstra eindigde in 2.00,95 als derde.

Beide kemphanen startten tegen elkaar in de laatste rit en Wüst wist wat ze moest doen. Op de eerste 700 meter reed ze hard weg van Sábliková, maar ook de titelhoudster leverde een prima race af en noteerde een slotronde die 0,8 seconde sneller was dan haar concurrente.

"Groot kampioene"

"Sablikova is een groot kampioene", moest Wüst erkennen. "Ze maakt het gewoon waar en is een klasse apart."

De Europees kampioene van 2008, die nu al voor de derde keer als tweede eindigt achter de Tsjechische, was over haar eigen optreden niet tevreden. "Het was 'm gewoon niet dit weekeinde. Laten we maar zeggen dat Collalbo niet echt mijn ding is."

Vier jaar geleden leek Wüst in het Italiaanse bergdorp op weg naar de Europese titel, maar gaf ze op de slotafstand veertien seconden voorsprong uit handen. "Dit moet ik slikken en dan weer doorgaan. Ik wil straks de beste worden bij het WK allround", keek Wüst alvast vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl