NOS Nieuws

Erdogan: Turkse leger klaar om IS zelf te bestrijden

Het Turkse leger staat klaar om eigenhandig het aangrenzende gebied in Syrië "schoon te vegen" en alle IS-milities in die regio uit te schakelen. Dat heeft de Turkse president Erdogan in Ankara bekendgemaakt. Turkije neemt zelf stappen, omdat bondgenoten nog niet de gewenste hulp hebben aangeboden, zegt Erdogan.

Drie dagen geleden beklaagde de president zich er ook al over dat hij door zijn bondgenoten in de steek is gelaten bij de strijd tegen IS. Erdogan wil rigoureuze maatregelen om een eind te maken aan de inslagen van IS-raketten vanuit Syrië op Turks grondgebied.

Burgerdoden

In de zuidelijke Turkse grensstad Kilis zijn de afgelopen tijd negentien burgers gedood en tientallen gewonden gevallen door IS-raketten. Ook zou in deze regio sinds januari 130 man veiligheidspersoneel zijn omgekomen als gevolg van IS-aanvallen.

Turkije beschikt over de strategisch gelegen luchtmachtbasis Incirlik, waarvandaan ook de door de VS geleide anti-IS-coalitie bombardementsvluchten uitvoert op IS-doelen.

De Turkse luchtmacht bombardeerde eerder deze maand al IS-stellingen ten noorden van Aleppo, nabij de Turkse grens. Daarbij kwamen volgens Ankara tientallen IS-strijders om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl