Examenvlogger Kimskie Tjong
NOS Nieuws

Leerlingen slepen elkaar vloggend door examentijd heen

'Stilte, examens!' Die teksten duiken vanaf vandaag weer veel op op deuren en ramen in de schoolgebouwen. Voor bijna 210.000 scholieren op het middelbaar onderwijs zijn de schriftelijke examens begonnen.

In zogenoemde examenvlogs proberen ze elkaar door deze stressvolle periode heen te slepen. Van die video's zijn er steeds meer.

Zo geeft eindexamenvlogger Casper speciaal voor scholieren.com een aantal tips om een black-out te voorkomen. "Wat je niet moet doen, is tot het laatste moment doorleren. Daarvan raak je door de war", zegt hij. "En laat je niet opjutten door andere mensen vlak voor je examen. Laat je niet gek maken."

De 15-jarige Rachan doet een vmbo-kaderopleiding op het Stedelijk College in Zoetermeer. Hij vertelt hoe hij de examens ingaat en geeft onder meer tips hoe hij onthoudt waar een sollicitatiebrief aan moet voldoen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Kimskie Tjong zakte vorig jaar voor haar examen. Ze doet daarom dit jaar vwo-examen in drie vakken op het roc Mondriaan in Den Haag."De stress is nu heel wat minder en ik weet hoe ik er mee om moet gaan." Ze geeft andere scholieren dan ook tips.

Zo vertelt ze dat een slaapritme erg belangrijk is. "Raak je gewend aan een goed slaapritme dan ben je minder moe en dan kun je natuurlijk beter leren", zegt ze.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Kuki uit Zuidlaren doet havo-eindexamen op het Harens Lyceum. "Haren kennen jullie allemaal wel van het beroemde project-X-feest", zegt ze. Voor het NRC houdt ze een vlog bij.

"Ik sta er best goed voor. Ik sta helemaal geen onvoldoendes, maar ik ben wel super zenuwachtig voor de examens", zegt ze. "Maar ik denk wel dat het goed gaat komen."

Ook de Telegraaf heeft eindexamen-vloggers gestrikt. In deze video stellen ze zich voor:

Videodocent Meneer van Empel tenslotte geeft voor scholieren.com ook tips voor de examenperiode. Hij doet onder meer een beroep op de ouders. "Wat jullie vooral niet moeten doen, is zeuren dat kinderen hun kamer moeten opruimen. Dat zorgt alleen maar voor meer stress."

Ook heeft hij nog een aantal voedingstips voor de examenperiode. "Eet veel noten en bananen. Daar zit veel energie in", vertelt hij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl