Rodrigo Duterte, de nieuwe president van de Filipijnen
NOS Nieuws

Nieuwe Filipijnse president wil naar paus voor vergiffenis

Rodrigo Duterte, de nieuwe president van de Filipijnen, is van plan een bezoek te brengen aan het Vaticaan, om daar persoonlijk zijn excuus aan te bieden voor uitlatingen die hij deed over de paus. Hij noemde hem "een hoerenzoon". Volgens een woordvoerder gaat hij Franciscus om vergiffenis vragen.

Duterte viel uit naar de paus vanwege een verkeersopstopping die hij vorig jaar veroorzaakte tijdens zijn bezoek aan Manilla. Toen de 71-jarige politicus er vijf uur over deed om op het vliegveld te komen en te horen kreeg dat de opstoppingen het gevolg waren van het bezoek van de kerkleider, riep hij: "Paus, hoerenzoon, ga naar huis, bezoek ons niet meer!"

Katholieke leiders in de Filipijnen reageerden verontwaardigd op zijn uitlatingen, maar dat bleek weinig invloed te hebben op zijn populariteit. Hij won de verkiezingen met een overgrote meerderheid.

Paus bidt voor Duterte

Duterte staat bekend om zijn stevige uitspraken. Zo noemde hij ook zijn politieke opponent Benigno Aquino een hoerenzoon en verklaarde hij tienduizenden criminelen in Manilla over de kling te willen jagen om de stad veiliger te maken. Hij zei dat na zijn massaslachting de Baai van Manilla zo vol lijken zou drijven dat de vis nergens vetter zou zijn.

Duterte heeft zich al schriftelijk verontschuldigd bij de kerkvader. Hij kreeg een brief terug waarin staat dat de paus voor hem bidt. Duterte heeft nog geen datum geprikt voor zijn bezoek aan het Vaticaan, maar volgens zijn woordvoerder heeft het de hoogste prioriteit.

Die woordvoerder verklaarde ook dat Duterte een veel gematigder toon aan zal slaan nu hij president is. "U moet begrijpen dat dit de manier is waarop in de Filipijnen campagnes worden gevoerd. De een maakt grappen, de ander trekt gekke bekken, maar zodra ze verkozen zijn verwachten we toch een ander gedrag van onze bestuurders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl