De gang van een studentenhuis in Delft
NOS Nieuws

Steeds meer boemerangkinderen: jongeren gaan weer thuis wonen

Een kwart van de jongeren die het huis uit gaan, keert binnen vijf jaar terug naar het ouderlijk huis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal terugkeerders is de afgelopen jaren licht gestegen.

Vergeleken met de jaren 70 is sprake van een flinke verschuiving. Toen keerde maar een op de tien jongeren binnen vijf jaar terug.

Ze worden door het CBS "boemerangkinderen" genoemd, een groep waar meer meisjes dan jongens deel van uitmaken. Uit de nieuwe gegevens blijkt dat dat vooral te maken heeft met leeftijd. Meisjes verlaten het huis eerder dan jongens. Hoe jonger het huis uit, hoe eerder weer terug, blijkt uit de cijfers.

Eenmaal terug blijven jongens wel langer bij hun ouders wonen dan meisjes. "Twee jaar na terugkeer woont iets minder dan de helft van de jongens nog steeds in het ouderlijk huis. Bij meisjes is dat 37 procent", zegt Jan Latten, sociaal demograaf van het CBS.

"Een verbroken relatie wordt het meest genoemd als reden om terug te keren. Een relatie is minder vast dan vroeger. Het gaat vaak om een samenwoonrelatie, zonder getrouwd te zijn. In die zin is het meer trial and error: samen kijken hoe dat nou is om samen te wonen", zegt Latten. Geldgebrek komt ook vaak voor en stijgt het hardst als reden om thuis terug te keren. Het stoppen met een opleiding wordt relatief minder vaak genoemd dan vijf jaar geleden.

Volgens Latten is de stijging van het aantal boemerangkinderen een teken des tijds. Jongeren doen er tegenwoordig langer over om een vaste baan en een vaste relatie te krijgen, stelt hij. "In de jaren 70 zag je dat een vrouw van 24 getrouwd was en een eerste kind kreeg. Dat gebeurt nu bij iemand rond de dertig. Jongeren hebben meer tijd nodig om zichzelf te ontplooien, te leren en kennen en te weten wat ze willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl