Predikant Jesse Jackson met de Franse oud-minister Taubira bij de slavernijherdenking in Parijs

Jean-Marie Le Pen en Jesse Jackson: hoe kwamen ze samen aan tafel?

Het is niet echt een ontmoeting die voor de hand ligt. De voormalige voorman van de Franse rechts-nationalistische partij Front National, Jean-Marie Le Pen, twitterde enthousiast dat hij in Parijs een etentje had gehad met de Amerikaanse predikant Jesse Jackson, leider van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

Een gebeurtenis waarop de Franse uitdrukking van toepassing is: "Bien étonnés de se trouver ensemble", wat zoveel betekent als de verwondering over twee totaal verschillende personen die zich in elkaars gezelschap bevinden.

Jackson was bevriend met Martin Luther King en heeft ooit voor de Democraten een gooi gedaan naar het presidentschap. Hij was in Parijs voor een nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, die in Frankrijk jaarlijks op 10 mei wordt gehouden.

Le Pen is de grondlegger van de anti-immigratiepartij Front National. Hij liet op Twitter foto's zien van hemzelf met Jackson tijdens een diner. Ook had Jackson een briefje geschreven waarin hij de controversiële politicus en zijn vrouw oproept "om de hoop levend te houden".

De 87-jarige Le Pen is nog altijd lid van het Europees Parlement. Hij is uit de top van de partij gezet om zijn omstreden uitspraken. Le Pen wordt verguisd om zijn vreemdelingenhaat en zijn antisemitische uitlatingen.

Vorige maand kreeg de politicus nog een boete van 30.000 euro omdat hij opnieuw zei dat de gaskamers van de nazi's maar een "detail" zijn in de geschiedenis. Ook moet hij 5000 euro betalen omdat hij een discriminerende toespraak hield over Roma.

"Geen idee"

Volgens een woordvoerder van Jackson had de predikant geen idee wie Le Pen was of waar hij voor staat. De twee mannen waren beiden te gast bij een diner van een vriend van Jackson. De predikant zou vaker vriendelijke briefjes schrijven aan mensen die hij over de hele wereld tegenkomt.

Toen Jesse Jackson doorkreeg met wie hij van doen had gehad, nam hij meteen afstand op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl