Het wrak van de auto waarmee de aanslag werd gepleegd
NOS Nieuws

IS richt bloedbad aan op sjiitische markt in Bagdad

In Bagdad zijn zeker 63 doden en tientallen gewonden gevallen bij een bomaanslag. Volgens de politie in Irak was het een zelfmoordaanslag met een autobom.

De bom ontplofte op een drukke markt in de sjiitische wijk Sadr City. De autoriteiten verwachten dat het dodental nog verder oploopt. Sommige bronnen spreken al over meer dan 60 doden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Gisteravond werd een soortgelijke aanslag gepleegd in het nabijgelegen Baquba. Daarbij vielen zeker 16 doden en 54 gewonden volgens bronnen bij de politie en het ziekenhuis.

Onder de slachtoffers waren volgens getuigen voornamelijk kinderen, die in een restaurant aan het eten waren.

Eerste beelden bomaanslag Bagdad

Aanslagen

Beide steden zijn officieel in handen van de Iraakse autoriteiten, maar IS pleegt zowel in Bagdad als in Baquba geregeld aanslagen. De terreurgroep probeert zo de regering van de sjiitische premier Abadi te ondermijnen. Ze profiteert daarbij van de verdeeldheid in het land.

Twee weken geleden riep de regering de noodtoestand uit nadat er onrust was uitgebroken in de stad. De Groene Zone werd bestormd en er drongen aanhangers van de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr het parlementsgebouw in. Zijn milities voerden in de jaren 2005-2006 een bloedige strijd waarbij duizenden soennieten werden gedood. Nu pleit hij voor hervormingen en eist hij dat er een einde wordt gemaakt aan de corruptie in de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl