Tourwinnaar van vorig jaar Chris Froome (c) met zijn teamgenoten vlak voor de finish op de Champs-Élysées in Parijs
NOS Nieuws

Furieuze wijnboeren iets minder boos op Tour de France

Wijn en de Tour de France zijn onlosmakelijk verbonden met Frankrijk. En daarom zijn Franse wijnboeren nu furieus: de Tour de France wordt gesponsord door een Chileense wijnproducent.

De boosheid komt wat aan de late kant, ook vorig jaar kwam de officiële Tourwijn al uit Chili. Om de woede te sussen, ging Tourdirecteur Christian Prudhomme vanmiddag langs bij de boze boeren.

"Geen Bourgogne of Sancerre, maar een Bicicleta uit Chili", zegt correspondent Ron Linker. En daarom kondigden de Franse boeren begin dit jaar al forse protestacties aan.

De grenzen

Het gaat de boeren overigens niet om wijnpromotie binnen Frankrijk zelf. "In de Franse wet staat dat het verboden is om wijn te promoten tijdens sportevenementen in Frankrijk. Maar het wielerevenement gaat ook over de Franse grenzen heen, zoals vorig jaar naar Nederland. En daar mag het wel."

Want ook al begint de Ronde van Frankrijk voor het eerst in jaren weer in Frankrijk, ook dit jaar gaat de Tour de grens over. De renners fietsen door Zwitserland, Spanje en Andorra. "Voor die gebieden heeft de Tourdirectie besloten om Chileense wijn te schenken", zegt Linker.

Kaart Tour de France 2016

Dat gekozen is voor een Chileense wijn, maakt de Franse wijnboeren des duivels. "Met het routeschema van het wielerevenement in de hand keken ze naar strategische punten. En die dreigden ze te blokkeren tenzij, want zo gaat het altijd in Frankrijk, de Tourdirectie ze tegemoet zou komen."

Het belangrijkste is: aandacht voor de Franse wijncultuur. Daar was het de boeren om te doen.

Correspondent Ron Linker

De directie blijkt vatbaar voor de dreigementen. Prudhomme heeft de boeren vanmiddag namelijk wat beloofd, zegt Linker. "Onder het contract met de Chilenen kunnen ze niet uit, dat loopt tot 2017. Maar hij gaat voor de Franse wijnboeren een groot paviljoen openen dat meereist met de Tourkaravaan. Daar mogen de Franse boeren hun regionale wijnen promoten."

En dat is volgens hem precies wat de boeren wilden. "Want het belangrijkste is: aandacht voor de Franse wijncultuur. Daar was het de boeren om te doen. Die zullen zeggen dat de druiven toch niet zo zuur zullen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl