Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Senaat VS wil uitleg Facebook over trending topics

De Amerikaanse Senaat wil dat Facebook uitleg geeft over het beleid rond de zogenoemde trending topics. Het platform zou de lijst met meest besproken onderwerpen doelbewust beïnvloeden.

De voorzitter van de handelscommissie, die onder meer over media en internet gaat, heeft topman Mark Zuckerberg hierover een brief geschreven, schrijft techsite Gizmodo. Daarin vraagt voorzitter John Thune aan Zuckerberg om zijn commissie bij te praten over de werkwijze van het trending topics-team.

Thune wil onder meer weten hoe het team eruitziet, of Facebook inderdaad de lijst met meest besproken onderwerpen heeft gemanipuleerd en hoe beschuldigingen daarover zijn onderzocht.

Beïnvloeden

Gizmodo meldde gisteravond op basis van oud-medewerkers dat Facebook doelbewust de lijst met trending topics aanpast. Zo kan het nieuwsbeeld van consumenten worden beïnvloed. Het platform ontkent en zegt geen aanwijzingen te hebben voor manipulatie.

Facebook heeft vol ingezet op nieuws op zijn platform. Media kunnen via Instant Articles sneller berichten plaatsen en sinds kort ook live video streamen.

Volgens een onderzoek van het Pew Research Center is Facebook voor 63 procent van de Amerikaanse gebruikers inmiddels een belangrijke nieuwsbron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl