Een Belgisch legervoertuig vorig jaar november voor het station in Brussel. Militairen patrouilleerden toen door de Belgische hoofdstad vanwege een verhoogde terreurdreiging
NOS Nieuws

Belgisch leger overbelast; buitenlandse missies geschrapt

Het Belgische leger gaat fors minder buitenlandse missies uitvoeren. Ook oefeningen in NAVO-verband zijn geschrapt. De militairen zijn nodig om op straat te patrouilleren in verband met een hoog dreigingsniveau. Bovendien nemen soldaten de plaatsen in van stakende cipiers.

De Belgen zijn momenteel onder meer actief in Mali, Afghanistan, Congo. Ook doen ze mee aan aan een missie op zee in de strijd tegen piraterij. In interne stukken van het ministerie van Defensie wordt gesproken over het schrappen van 11 van de 44 geplande buitenlandse missies.

De Belgische minister van Defensie Vandeput zegt dat de aanhoudende inzet ter ondersteuning van de politie erg veel vraagt van het defensiepersoneel. Het merendeel van de soldaten wordt ingezet om het land te beschermen tegen terreur. Bij belangrijke instellingen, zoals de gebouwen van de Europese Unie, maar ook bij toeristische attracties, lopen gewapende militairen rond.

Stakingsbrekers

Volgens de minister is de grens nu wel bereikt. "Ons systeem komt onder druk te staan. Daarom moeten wij enkele trainingen uitstellen of zelfs helemaal afstellen", zegt Vandeput.

Voor de militaire vakbonden zijn de stakingen van de afgelopen weken de druppel die de emmer doet overlopen. Ze hebben het gevoel dat het leger gebruikt wordt om het stakingsrecht van cipiers en politieagenten te breken. De bonden vinden al langer dat er te veel van het leger wordt gevraagd, terwijl het budget de afgelopen jaren is gekrompen.

Belgische militairen mogen zelf niet staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl