De aankomst van Willem Holleeder bij de rechtbank in Amsterdam (archief)
NOS Nieuws

De Vries en zussen Holleeder niet verbaasd over 'moordplannen'

De zussen van Willem Holleeder zijn "verbijsterd, maar niet verbaasd'' dat hun broer plannen zou hebben gehad om hen te vermoorden.

In een verklaring die hun advocaat heeft verspreid, staat dat de vrouwen hebben voorspeld dat hij zou proberen om hen te vermoorden. Dat deden zij nadat zij belastende verklaringen tegen hem hadden afgelegd. De drie zeggen dat zij volledig aan het proces blijven meewerken en danken het OM en het personeel van de EBI in Vught dat zij de plannen hebben ontdekt.

Holleeder zelf ontkent dat hij plannen had om zijn zussen, ex-vriendin Sandra den Hertog of journalist Peter R. de Vries iets aan te doen. "Het is absoluut niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt", zei hij vanmorgen in de rechtbank.

Peter R. de Vries (archief)

Ook Peter R. de Vries is niet verbaasd over de veronderstelde moordplannen. "Dat hij het op mij gemunt heeft, heeft hij in het verleden al meermalen laten weten."

De Vries vindt dat de verdenking van het OM "substantie" heeft. Hij was al eerder door het OM geïnformeerd. "Zo'n verhaal horen we wel eens vaker, maar toen ik meer informatie kreeg, bleek dat toch iets om het lijf te hebben."

Hij wijst er ook op dat Holleeder momenteel in Amsterdam terechtstaat voor liquidaties van criminelen met wie hij een conflict had. "Die kunnen het allemaal niet meer navertellen. Dat is toch iets dat je in het achterhoofd moet houden."

Motief

Wat moordplannen tegen hem betreft, vindt De Vries wraak een aannemelijk motief. "Ik denk dat hij in een positie zit waarin hij weinig te verliezen heeft. Dan kan wraak je persoonlijke leed behoorlijk verzachten."

Wat betreft de zussen is er ook een ander motief. De zussen zullen in de liquidatiezaak tegen Holleeder op zitting als getuige worden gehoord. "Als dat niet kan, omdat je dood bent en je dus geen nadere toelichting op eerdere verklaringen gevraagd kan worden, is dat altijd in het voordeel van de verdachte. Dan zijn die verklaringen minder waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl