NOS Nieuws

Haags uitzendbureau fraudeerde mogelijk met honderden lonen

Een uitzendbureau in Den Haag heeft mogelijk gesjoemeld met het salaris van tweehonderd werknemers. De uitzendkrachten, van wie het grootste deel in de tuinbouw werkt, kregen in werkelijkheid minder salaris dan op het loonstrookje stond aangegeven. De 33-jarige eigenaar en een 28-jarige boekhouder zijn gisteren aangehouden.

Naar schatting wist de eigenaar met de fraude zo'n 400.000 euro te verdienen. Door de hogere salarissen op papier betaalden klanten meer geld voor het werk van uitzendkrachten. In de praktijk kwam dat geld echter niet bij het personeel, maar bij het uitzendbureau terecht.

De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sluit niet uit dat werknemers wisten van de frauduleuze praktijken van hun werkgever. Vermoedelijk gebruikten zij hun hogere salaris op de loonstrook voor het aanvragen van een hypotheek of verblijfsvergunning. Het is nog onduidelijk of de uitzendkrachten hiervoor kunnen worden veroordeeld.

Verbetering

Frauderende uitzendbureaus zijn volgens het Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een structureel probleem. Om die reden heeft de politie enkele jaren geleden een interventieteam voor malafide uitzendbureaus opgericht. "Sindsdien is er een positieve ontwikkeling gaande, maar helaas zijn er nog steeds uitwassen zoals bij dit uitzendbureau in Den Haag", aldus een woordvoerder.

Een speciaal opsporingsteam heeft huiszoekingen gedaan bij het bedrijfspand en de woning van de eigenaar van het Haagse uitzendbureau. Ook zijn er een huis en een aantal bankrekeningen in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl