Cubanen in Panama in de rij voor vliegtickets naar Mexico
NOS Nieuws

Ook Panama sluit grens om Cubanen tegen te houden

Panama heeft de grens met Colombia gesloten. De maatregel is genomen om te voorkomen dat nieuwe groepen Cubaanse migranten via Colombia het land binnenkomen.

In Panama zitten op dit moment meer dan 3800 Cubanen vast. Zij zijn op weg naar de Verenigde Staten, maar kunnen niet verder doordat de Midden-Amerikaanse landen Nicaragua en Costa Rica ze weigeren door te laten. Die twee landen sloten eerder al hun grenzen.

Veel Cubanen proberen zo snel mogelijk de Verenigde Staten binnen te komen. Ze zijn bang dat door de verbetering van de relaties tussen Washington en Havana er snel een einde komt aan de voorkeursbehandeling voor Cubanen. Tot nu toe hebben Cubanen zodra ze voet op Amerikaanse bodem zetten automatisch recht op een verblijfsvergunning.

'Vluchtelingencrisis in het klein'

Hoewel veel korter, is de route over zee van Cuba naar de VS minder populair. "Het is gevaarlijk en de Cubanen denken meer succes te hebben als ze die enorme omweg nemen", zegt correspondent Marc Bessems. Hij wijst erop dat Cubaanse migranten niet naar de VS mogen als ze worden onderschept op zee. In Midden-Amerika is inmiddels "een vluchtelingencrisis in het klein" ontstaan zegt Bessems.

Panama heeft met Mexico een akkoord bereikt over het overbrengen van de gestrande Cubanen naar dat land. Vandaag zijn de eerste 250 van hen gearriveerd in Mexico. Volgens de Panamese president Varela blijft de grens met Colombia gesloten totdat alle Cubaanse migranten zijn overgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl