NOS Nieuws

Schuldverlichting voor Griekenland in de maak

De eurolanden lijken bereid om Griekenland te helpen met schuldverlichting. De Grieken hebben bezuinigd en hervormd, de rest van Europa moet zijn beloftes nakomen, zegt eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Dit betekent dat er nu wordt gepraat over lagere rentes en aanpassing van de looptijd. Alleen Duitsland verzet zich nog. De Griekse schuld bedraagt 320 miljard euro.

Het gaat volgens de Nederlandse voorzitter nadrukkelijk niet om het kwijtschelden van schulden, maar om het verminderen van de druk die de schulden op het land leggen.

Mogelijk schuldverlichting voor Griekenland

Een officieel besluit valt tijdens de volgende vergadering van de Eurogroep op 24 mei. Dijsselbloem en de andere ministers waren vooral tevreden over de bezuinigingen die gisteren door het Griekse parlement zijn goedgekeurd. "Dit effent de weg, zodat na de eerste evaluatie er geld kan worden overgemaakt." Het gaat om een bedrag van 5 miljard euro.

Ook de Grieken zijn tevreden. Minister Euclid Tsakalotos spreekt van een goede dag voor Griekenland.

86 miljard

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

De eurogroep vroeg enkele weken geleden aan Griekenland om een extra bezuinigingsprogramma voor het geval de huidige bezuinigingen niet gehaald worden. Volgens Dijsselbloem is er niets mis met dat verzoek. "De economie wordt niet de nek omgedraaid. Het gaat niet om bezuinigen, maar om hervormingen die de structuur van de Griekse economie versterken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl