Het Witte Huis in de kleuren van de regenboogvlag
NOS Nieuws

North Carolina naar de rechter om anti-homowet

De Amerikaanse staat North Carolina gaat de strijd aan met de federale overheid over een anti-homowet. Gouverneur Pat McRory stapt naar de rechter, omdat het ministerie van Justitie grote vraagtekens heeft bij de wet. Die is volgens het ministerie in strijd met de burgerrechten.

Door de nieuwe wet mogen transgenders in de staat alleen naar openbare toiletten die passen bij hun geboortegeslacht. Verder kunnen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT's) niet meer naar de rechter stappen als ze worden gediscrimineerd.

Civil Rights Act

Volgens het ministerie is de wet in strijd met de Civil Rights Act uit 1964. Daarin is geregeld dat mensen op hun werk niet gediscrimineerd mogen worden op basis van hun seksualiteit. Gouverneur McRory zegt dat de regering-Obama de wet uit 1964 volkomen verkeerd interpreteert.

McRory noemt de opmerkingen van het ministerie ongefundeerd en schaamteloos. Hij wil dat de rechter verduidelijkt wat de nieuwe wet inhoudt, zodat kan worden bekeken of die legaal is.

Het ministerie dreigt de geldkraan dicht te draaien als de wet er komt, waardoor North Carolina mogelijk honderden miljoenen dollars aan federale fondsen misloopt.

In heel de VS is protest tegen de wet. Zo willen artiesten niet langer optreden in North Carolina. Onder anderen Bruce Springsteen en Ringo Starr annuleerden een concert. Ook zien sommige bedrijven af van nieuwe vestigingen in de staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl