De Britse premier David Cameron speechte vanmorgen in Londen
NOS Nieuws

'Cameron waarschuwt voor veiligheid, niet voor een nieuwe oorlog'

Oorlog, economische teruggang en andere ellende: dat is volgens Britse EU-voorstanders de toekomst als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Ook premier Cameron zou volgens de Britse ochtendkranten in een speech gaan waarschuwen dat de kans op oorlog groter wordt na een 'brexit'. Cameron sprak inderdaad dreigende woorden, maar had het niet over een nieuwe oorlog, zegt correspondent Tim de Wit.

In zijn toespraak vanmorgen zei Cameron wel dat de vrede en veiligheid van Groot-Brittannië en van Europa op het spel staan, als de Britten uit de EU stappen. "Hij refereerde naar de periode voor de Tweede Wereldoorlog, toen de Britten hun rug van Europa afkeerden", zegt De Wit. "Dat heeft niet al te best uitgepakt, zei Cameron, en daarom moeten de Britten zich niet van Europa isoleren."

Cameron over een brexit

Zijn verhaal was weliswaar dreigend, maar enkele tabloids hebben zijn woorden opgeklopt, zegt De Wit. "Een aantal verkondigde zelfs dat de Derde Wereldoorlog in aantocht zou zijn na een brexit."

Met zijn toespraak wil Cameron een andere snaar raken bij de kiezer, zegt De Wit. "Tot nu toe hamerde Cameron vooral op economische argumenten: de voordelen van het EU-lidmaatschap. Als je alle plussen en minnen bij elkaar optelt, dan is Groot-Brittannië volgens hem gebaat bij het EU-lidmaatschap."

Zelfs voorstanders van het lidmaatschap zeggen dat er genoeg andere argumenten zijn om de kiezer te overtuigen.

Correspondent Tim de Wit

In zijn speech vanmorgen speelde Cameron volgens De Wit veel meer in op de emotie, wat ook in de Britse media te zien was. "Verschillende media lieten oorlogsveteranen aan het woord die in de Tweede Wereldoorlog gevochten hebben. Ook zij zeiden: we moeten zorgen dat we in de EU blijven."

De boodschap van Cameron heeft heel wat reacties opgeleverd, lang niet allemaal positief. "Zelfs voorstanders van het lidmaatschap zeggen dat er genoeg andere argumenten zijn om de kiezer te overtuigen", zegt De Wit. "Ook bij tegenstanders van de EU kwam zijn verhaal op hoongelach te staan."

Onder meer de oud-burgemeester van Londen, Boris Johnson, reageerde fel op de speech van Cameron. "Hij hield een vrij serieuze toespraak waarin hij vertelde waarom de Britten uit de EU moeten. Hij zoomde in op de soevereiniteit van de Britten: volgens hem houdt Brussel de teugels veel te strak en kunnen de Britten te weinig zelf beslissen."

Johnson reageert fel op speech Cameron

Volgens Johnson krijgt Groot-Brittannië maar één kans om uit de EU te stappen, en moeten de Britten die grijpen. "Hij zegt dat de Britten niet zijn veranderd, maar dat de EU dat is. En daarom moet er een einde komen aan het lidmaatschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl