Medewerkers van SWIFT zouden bij de installatie van een systeem in oktober vorig jaar grote fouten hebben gemaakt
NOS Nieuws

'Installatiefoutje kostte centrale bank Bangladesh miljoenen'

Internetcriminelen konden in maart van dit jaar 81 miljoen dollar bij de centrale bank van Bangladesh wegsluizen door softwarefouten in een net aangesloten systeem. Mohammed Shah Alam, die het politieonderzoek naar de roof leidt, houdt technici van de internationale bankiersorganisatie SWIFT verantwoordelijk.

Technici van SWIFT installeerden oktober vorig jaar een systeem dat real time transacties kan versturen tussen de centrale en lokale banken in Bangladesh. "We hebben veel fouten in die software ontdekt", zegt Alam tegen persbureau Reuters.

Een woordvoerder van SWIFT wilde niet inhoudelijk reageren, aldus Reuters. Het persbureau is nog niet in staat geweest om de beschuldigingen onafhankelijk te verifiëren.

Geen firewalls

Al eerder was bekend geworden dat de inbraak kon plaatsvinden door malware bij SWIFT en dat het systeem vaker last heeft gehad van aanvallen.

Volgens een anonieme bankmedewerker hebben de technici van SWIFT niet hun eigen procedures gevolgd die ervoor moesten zorgen dat het systeem veilig is. Daardoor was het simpel te benaderen. Er waren bijvoorbeeld geen firewalls aanwezig, men had alleen een wachtwoord nodig

De internetcriminelen wilden overigens veel meer geld wegsluizen, in totaal bijna een miljard dollar. Maar door een tikfout lukte dit niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl