Megumi Igarashi
NOS Nieuws

Japanse mag 'vagina-kano' niet digitaal verspreiden

Een kano in de vorm van een vagina is kunst, maar digitale scans ervan zijn obsceen. Een Japanse kunstenares krijgt daarom een boete van 400.000 yen (3250 euro).

Megumi Igarashi maakt kunst met scans van haar eigen geslachtsdelen, zoals kleine vaginavormige speeltjes en de kano. Ze werd in 2014 gearresteerd omdat ze de boot in een seksshop had tentoongesteld.

Japan kent zeer strikte zedenwetten. Zo mogen geslachtsdelen niet worden getoond. Japanse porno is daarom ook vaak gepixeleerd.

Lustopwekkend of niet

Igarashi vindt dat haar projecten niet onder de wetgeving vallen, omdat ze niet bedoeld zijn om mensen op te winden. Zij wil het taboe-onderwerp bespreekbaar maken in het conservatieve land.

De rechter ging maar gedeeltelijk mee in die redenering. Omdat de kajak door zijn felle kleuren en versiering nauwelijks herkenbaar is als vagina, kan hij niet obsceen genoemd worden.

De digitale scans die Igarashi verspreidde, zijn dat echter wel: ze zouden lust kunnen opwekken. Igarashi gaf onder meer cd-roms met de scans aan mensen die haar project financieel steunden.

Igarashi had twee jaar celstraf en een boete van zo'n 20.000 euro kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl