Leerlingen op een school in Leiden kunnen kiezen tussen gezonde en ongezonde producten
NOS Nieuws

'Nog te vaak snoepautomaat op scholen'

Op scholen is meer aandacht voor gezonde voeding, maar er staan nog te veel automaten met snoep, snacks en frisdranken. Die conclusie trekt het RIVM na onderzoek op 361 middelbare scholen en 88 mbo's. Op bijna elke school is wel een automaat te vinden.

Uit het onderzoek, dat in opdracht is gedaan van het ministerie van VWS, komt naar voren dat het voedingsaanbod over het algemeen gezonder is geworden. In kantines worden meer producten uit de Schijf van Vijf aangeboden dan ongezonde zoals snacks en frisdranken, zegt het RIVM. Het grootste probleem vormen de automaten die veel scholen nog hebben, al zijn de producten ook daarin iets gezonder geworden in de loop der jaren.

Afspraken met snackbars

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de onderzoeksresultaten tonen dat de wil er is om gezonder voedsel aan te bieden: "Maar het effect zou veel groter zijn als het aanbod in de automaten gezonder wordt. Dat blijft nog steeds achter, terwijl er echt goede alternatieven zijn. Meer snackgroente, minder snoep."

Het RIVM pleit ook voor meer aandacht voor voeding in de lessen op scholen. Ook zouden scholen in beleid afspraken over het voedingsaanbod moeten vastleggen. Dat heeft nu ongeveer de helft gedaan.

Met bijvoorbeeld snackbars of supermarkten buiten de school zijn nauwelijks afspraken gemaakt over de verkoop van producten aan scholieren (slechts 5 procent heeft dat gedaan).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl