NOS Nieuws

'Twitter knijpt toegang Amerikaanse inlichtingendiensten'

Het wordt moeilijker voor Amerikaanse inlichtingendiensten om bijvoorbeeld een terroristische aanslag vroeg te signaleren via Twitter. Ze mogen het systeem dat dit volgt niet meer gebruiken. Twitter wil niet de indruk wekken dat het nauw samenwerkt met inlichtingendiensten, melden bronnen aan The Wall Street Journal.

Diensten kunnen dergelijk gebeurtenissen volgen via Dataminr. Dit is een systeem dat miljoenen Twitter-berichten volgt en deze zodanig verwerkt dat het al in een vroeg stadium mogelijk is om grote gebeurtenissen te volgen. Denk naast een aanslag bijvoorbeeld aan grote demonstraties.

Abonnees ontvangen hier vervolgens een melding van. Naast Amerikaanse inlichtingendiensten werken ook mediabedrijven en bedrijven uit de financiële sector met het systeem.

Daardoor wisten klanten van Dataminr in maart tien minuten eerder dan de rest van de wereld dat er een aanslag was gepleegd op het vliegveld van Zaventem in België.

Onduidelijk

De inlichtingenwereld mocht de afgelopen twee jaar gebruik maken van het systeem. Wat de precieze reden is dat dit opeens moet stoppen is niet helemaal duidelijk. Iemand uit de inlichtingenwereld zegt dat de hoop is dat Twitter zich nog bedenkt.

Het bedrijf laat in een reactie aan de krant weten dat de inlichtingenorganisaties, net als andere gebruikers, toegang hebben tot alle publieke informatie op het netwerk. Twitter is voor 5 procent eigenaar van Dataminr.

Het grote voordeel van Dataminr is juist dat het bedrijf een flinke stap verder gaat. De informatie wordt niet alleen verzameld, maar ook direct verwerkt en op een passende manier aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl