NOS Nieuws

Belgische regering binnen 24 uur bijeen over toestand gevangenissen

De Belgische regering komt binnen 24 uur bijeen om te praten over de toestand in de gevangenissen. Dat zegt minister Geens van Justitie tegen de VRT. In gevangenissen in Brussel en Wallonië zijn bewakers in staking en gisteravond kwamen gedetineerden in opstand in een gevangenis het Vlaamse Merksplas.

De gevangenen protesteerden tegen hun behandeling. Ze eisten meer inspraak en klaagden dat de directie niet naar hen luistert.

"We krijgen geen verlof, we kunnen onze reclassering niet in orde brengen", riep een van de gevangenen vanuit zijn cel. "Het is gewoon schandalig hierbinnen. In het celblok hebben we geen wastafel en geen toilet. Dat is onmenselijk. In Afrika zijn ze zelfs verder. Nu is de bom ontploft, laat het ze maar weten."

Belgische gevangene: vandaag is de bom ontploft

De boze gevangenen gooiden met stenen naar bewakers en stichtten brand. Het kostte de politie de hele nacht om de orde te herstellen.

Pensioen

In gevangenissen in Brussel en Wallonië zijn cipiers momenteel in staking tegen de arbeidsomstandigheden. "Ze hebben al heel wat verkregen", zegt Geens. "Ik heb beloofd om dit jaar de besparingen te bevriezen en ze kunnen met 58 jaar met pensioen. Ze moeten echt weten dat we hen zo goed mogelijk proberen te helpen."

De minister wil zo snel mogelijk overleg over de toestand in het gevangeniswezen. Ook de provinciegouverneurs zijn daarbij aanwezig. "Dit is niet goed voor de gedetineerden", zegt Geens. "We moeten hun precaire humanitaire situatie zou gauw mogelijk aanpakken." Bij het overleg worden ook de provinciegouverneurs betrokken, zegt de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl