Vluchtelingen komen aan op Lesbos, vorig jaar september
NOS Nieuws

Europol stuurt antiterreuragenten naar vluchtelingenkampen

De Europese politiedienst Europol gaat tientallen agenten in opvangcentra voor migranten inzetten. De dienst wil zo potentiële terroristen op tijd onderscheppen en aanslagen in Europa voorkomen.

De agenten worden met name ingezet in zogenoemde 'hot spots' in Griekenland en Italië, zegt het hoofd van het Europees Centrum tegen Terrorisme Manuel Navarrete in een interview met de Spaanse krant El País. Het centrum is een onderdeel van Europol.

"Er bestaat een risico in die centra", zegt Navarrete. "Wie wil, kan de stroom van duizenden vluchtelingen richting Europa gebruiken en zich tussen deze mensen verbergen."

Gastagenten

De agenten, die ‘gastagenten’ heten, worden op dit moment speciaal getraind om doorreizende terroristen te ontmaskeren en terreurnetwerken te ontmantelen. Zij komen uit verschillende lidstaten van de EU en worden opgeleid door Europol. Na de zomer zullen ze klaar zijn om ingezet te worden. Dat zal steeds gaan op verzoek van Italië en Griekenland.

De agenten krijgen ook nadrukkelijk de taak illegale immigratienetwerken te signaleren en ontmantelen. Deze netwerken zijn volgens Navarrete gevaarlijk omdat terroristen ze gebruiken om Europa binnen te komen. "Als we die netwerken aanpakken, strijden we tegen de mensenhandel, maar raken we ook een veiligheidsaspect dat belangrijk is voor ons allemaal."

Het Europees Centrum Tegen Terrorisme werd begin dit jaar opgericht in een reactie op de terreuraanslagen in Parijs in 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl