NOS Nieuws

Regime Syrië probeert gevangenisopstand te breken

Zo ziet de opstand er binnen de gevangenismuren uit

Syrische regeringstroepen hebben met traangas geprobeerd een eind te maken aan een opstand van politieke gevangenen in de stad Hama. De 800 gevangenen kwamen zondag in opstand toen vijf ter dood veroordeelde gevangenen zouden worden overgebracht naar een beruchte militaire gevangenis waar executies worden uitgevoerd.

De opstand is gemeld door Human Rights Watch, die met de opstandelingen in contact staat. Ook de VN heeft inmiddels zijn zorgen uitgesproken over de gebeurtenissen in de gevangenis.

Onderhandelingen

De opstandelingen houden zeven bewakers vast als gijzelaars. Ze denken dat de regeringstroepen de gevangenis daarom nog niet hebben bestormd.

Er is onderhandeld, maar dat heeft niets opgeleverd. Volgens correspondent Sander van Hoorn zijn dit soort onderhandelingen moeizaam, omdat de gevangenen niet geloven dat het regime zich aan de afspraken houdt.

Vergiftigd

De regeringstroepen hebben de afgelopen 24 uur tweemaal een aanval gelanceerd met traangas. Ook werden er rubberkogels afgeschoten, maar de opstandelingen slaagden erin de aanvallen af te slaan.

Op filmpjes op sociale media is te zien hoe gevangenen tijdens de aanvallen naar adem happen, hoesten en schreeuwen dat ze vergiftigd worden. Ook is geweervuur te horen.

De toestand in de gevangenis verslechtert doordat de autoriteiten water en stroom hebben afgesloten en het voedsel opraakt.

Martelingen

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds 2011 meer dan 100.000 mensen in Syrische gevangenissen verdwenen. Martelingen, vaak met de dood tot gevolg, zijn er aan de orde van de dag. Militaire rechtbanken spreken achter gesloten deuren vonnissen uit.

Onderzoekers van de VN zeiden dit jaar dat gevangenen door het regime op grote schaal worden gedood. Ze spraken van een politiek van uitroeiing van de burgerbevolking.

Human Rights Watch zegt dat de gevangenisopstand in Hama dreigt uit te lopen op een bloedbad. Volgens de mensenrechtenorganisatie moet de toestand in de Syrische gevangenissen een prioriteit zijn voor de internationale gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl