NOS Nieuws

Massaprotest in Warschau tegen regering, vóór EU

Massale demonstratie in Polen voor de EU

In de Poolse hoofdstad Warschau zijn naar schatting een kwart miljoen mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de rechts-nationalistische regering. De verenigde oppositie, waarin linkse en liberale partijen gezamenlijk optreden, had de manifestatie georganiseerd uit protest tegen de bemoeienis van de Poolse regering met de media en justitie.

De betogers roepen leuzen als "Wij zijn en blijven in Europa", en betuigen zo steun aan Brussel, dat zich kritisch heeft uitgelaten over de machtspolitiek van de nationalisten. De partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) haalde eind vorig jaar een meerderheid in het parlement en regeert het land sindsdien eigenmachtig.

Er werd in de afgelopen maanden vaker gedemonstreerd tegen de regeringskoers, maar nooit eerder kwamen zoveel betogers bijeen.

Voorstanders van de regering verzamelden zich voor de kathedraal in Warschau

Elders in de hoofdstad was een kleine tegendemonstratie. Zo'n duizend aanhangers van de regering verzamelden zich bij de kathedraal van Warschau. Onder het motto "Houd moed, Polen" keerden ze zich luidkeels tegen wat ze zien als de Brusselse bemoeienis met de Poolse binnenlandse politiek.

De betogers riepen leuzen tegen de door de EU gewenste verdeling van vluchtelingen over de lidstaten, iets waar ook premier Szydlo niets voor voelt. In maart liet ze weten dat haar land zich niet houdt aan Europese afspraken en voorlopig geen vluchtelingen en migranten zal toelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl