Koningin Máxima overhandigt VN-chef Ban Ki-moon het jaarverslag over haar werk bij Bans bezoek aan Nederland
NOS Nieuws

Linten doorknippen is niet genoeg voor Máxima

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Koningin Máxima timmert aan de weg. Een rol als koninklijke vrouw 'achter' de koninklijke man is niet genoeg voor haar. Via veelvuldige optredens en toespraken als speciale pleitbezorger van de VN-chef voor inclusieve financiering breidt zij haar invloed gestaag uit. Inclusieve financiering is gericht op mensen die niet bij een gewone bank kunnen lenen.

Máxima begeeft zich daarbij ook op, vooralsnog onomstreden, politiek terrein. Haar functies als koningin en VN-gezant weet zij soepel en succesvol te combineren. Volgens het Amerikaanse blad Time behoort de Nederlandse koningin tot de invloedrijkste mensen ter wereld.

Het artikel over koningin Máxima in Time Magazine

Woensdag spreekt Máxima de internationale klimaatconferentie Adaption Futures 2016 toe. Wat klimaatverandering te maken heeft met inclusieve financiering? Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dat het belang van goede toegang tot financiële diensten voor mensen die getroffen zijn door bijvoorbeeld natuurrampen.

Over een week houdt Máxima "mede in haar hoedanigheid" van VN-adviseur een toespraak over vrouwelijk ondernemerschap bij The Innovation Summit van The Next Women en OPZIJ.

'Dubbelfunctie'

In diezelfde hoedanigheid, al dan niet 'mede', sprak Máxima recentelijk op tal van prestigieuze bijeenkomsten over onder meer financiële educatie, de financiering van start-ups, de schuldenproblematiek en de opkomst van nieuwe financiële trends op het terrein van kredietverlening en betalingsverkeer. Voor zover de koningin hier politiek gevoelig terrein betreedt, is er altijd nog de controle via de ministeriële verantwoordelijkheid. Ook voor Máxima’s VN-werk is premier Rutte politiek verantwoordelijk.

Máxima bespreekt de financieel-economisch georiënteerde en aan inclusieve financiering gerelateerde onderwerpen die haar na aan het hart liggen ook met de leiders van de landen die zij als VN-adviseur bezoekt. Afgelopen februari bijvoorbeeld ontmoette ze in Pakistan de president, de premier en de centrale bankpresident van het land.

VN-adviseur Máxima in februari met de Pakistaanse president Mamnoon Hussain

Het ligt voor de hand dat de deuren voor een VN-gezant, die óók de echtgenote van de Nederlandse koning is, net iets gemakkelijker open gaan. Onlangs nog kon Máxima haar VN-boodschap kwijt aan de Indonesische president Widodo. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde dat zij hem in haar hoedanigheid als VN-adviseur sprak aansluitend op diens audiëntie bij de koning. Zo gaat het vaker. Zowel het Koninklijk Huis als de Verenigde Naties doen niet geheimzinnig over de voor Máxima’s missie en ambitie effectieve 'dubbelfunctie'.

'Inhoudelijke voldoening'

Al met al dus geen wonder dat koningin Máxima en niet haar man, het Nederlandse staatshoofd Willem-Alexander, door Time werd uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Het weekblad motiveert zijn keuze voor Máxima door te wijzen op haar tomeloze inzet voor inclusieve financiering waarbij ze uitgekiende politieke stappen combineert met oog voor vernieuwingen aan de basis. Verder roemt het blad haar inlevingsvermogen en haar aanstekelijke charme bij het paaien, bemoedigen en ondersteunen van zowel topfiguren uit de financiële wereld als (vrouwelijke) leiders van boerendorpen in arme landen.

Over haar VN-werk, zei Máxima in een tv-interview aan de vooravond van de troonswisseling: "Ik vind het heel belangrijk, want het geeft mij een echt inhoudelijke voldoening waar ik heel veel energie uit krijg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl