Phillip Cocu
NOS Voetbal

Champions League en gebrekkige concentratie breken PSV op

PSV bidt dit weekend voor eenzelfde scenario als op die wonderbaarlijke dag in 2007 - 29 april - toen de club op de slotdag dankzij een 5-1 zege op Vitesse ten koste van Ajax op doelsaldo de landstitel opeiste.

Komende zondag is het uitgangspunt hetzelfde: alleen puntenverlies van Ajax bij De Graafschap of het goedmaken van zes doelpunten kunnen PSV nog aan de landstitel helpen. De Eindhovenaren hebben het aan zichzelf te wijten dat alleen een dergelijk scenario hen zondag nog redding kan brengen.

Vaker onnodig puntverlies

De cijfers liegen niet. PSV en Ajax leden beide dit seizoen acht keer puntenverlies, maar opvallend is dat het team van Phillip Cocu vooral punten verspeelde tegen teams uit het rechterrijtje (de kleintjes) terwijl het elftal van Frank de Boer vooral punten kwijtraakte tegen ploegen uit het linkerrijtje (de grotere clubs).

Daaruit mag de conclusie getrokken worden dat PSV vaker onnodig puntenverlies leed dan de rivaal uit Amsterdam, hetgeen dus zou betekenen dat de formatie van Cocu relatief riant aan kop had kunnen gaan.

Verliespunten Ajax en PSV

AjaxPSV
FC Utrecht 2-2 (thuis)Ajax 0-2 (thuis)
NEC 2-2 (thuis)sc Heerenveen 1-1 (thuis)
Roda JC 1-1 (uit)Roda JC 1-1 (thuis)
Heracles Almelo 0-0 (thuis)Willem II 2-2 (uit)
FC Utrecht 1-0 (uit)Excelsior 1-1 (thuis)
Feyenoord 1-1 (uit)Heracles Almelo 2-1 (uit)
PSV 1-2 (thuis)sc Heerenveen 1-1 (uit)
FC Twente 2-2 (uit)ADO Den Haag 2-2 (uit)

Dan zijn er ook nog de ogenschijnlijk matige prestaties van PSV rond de Champions League-duels. De club speelde er dit seizoen acht en in vijf gevallen verloor het team van Phillip Cocu punten in de competitiewedstrijd ervoor of erna.

PSV faalt in cruciale fase

Het breekpunt voor PSV in de titelrace met Ajax lag half maart rond de tweede wedstrijd tegen Atlético Madrid. De Brabanders waren koploper nadat ze voor een serie van elf gewonnen competitieduels op rij hadden gezorgd. "We zitten in een goede flow", zei Cocu zelfs voorafgaand aan het duel met sc Heerenveen. Maar toen ging het mis.

De Eindhovenaren speelden eerst gelijk tegen de Friezen, verloren drie dagen later in Spanje een slijtageslag met Atlético Madrid en moesten daarvoor vervolgens de tol betalen in de beslissende topper tegen Ajax.

PSV was niet in staat met dezelfde intensiteit te spelen als vijf dagen eerder tegen Atlético. Ajax heerste in Eindhoven en won met 2-0, mede door een ultrasnel openingsdoelpunt van Arek Milik.

Een beslissend moment in de titelrace tussen Ajax en PSV: de Amsterdammers winnen met 2-0 in Eindhoven

Tegengoals

En last but not least: technisch manager Marcel Brands mag straks bij de seizoensevaluatie met Cocu kritisch zijn op de tegengoals.

Waar Ajax dit seizoen al negentien keer de nul hield (nu al een record onder Frank de Boer), incasseerde PSV vooral veel tegengoals. Daarvoor lijkt de landskampioen nu de rekening gepresenteerd te krijgen.

Ter illustratie: de ploeg van Cocu boekte zes overwinningen waarin de tegenstander ook minimaal twee keer wist te scoren. Nog een gegeven dat stof tot nadenken geeft.

Maar wat heeft PSV opgebroken in de titelrace? Een matige concentratie, vermoeidheid in een cruciale fase of een gebrekkige mentale weerbaarheid? De waarheid ligt ergens in het midden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl