Tom Dumoulin in de roze trui
NOS Wielrennen

Dumoulin bij select gezelschap roze Nederlanders

Met de roze trui om de schouders mag Tom Dumoulin zich vandaag tonen op de Gelderse wegen. Slechts zes Nederlanders gingen hem voor als drager van de leiderstrui in de Ronde van Italië: Wim van Est was in 1953 de eerste, Pieter Weening in 2011 de laatste. In totaal werd de roze trui achttien dagen door een Nederlander gedragen.

Wim van Est met de gele trui in de Tour de France van 1958. In 1953 was hij de eerste Nederlander die het roze in de Giro d'Italia mocht dragen

1953: Wim van Est

Twee jaar nadat Wim van Est wereldberoemd was geworden door als drager van de gele trui het ravijn in te duiken tijdens de Tour de France, mocht de Brabander opnieuw een leiderstrui aantrekken.

Van Est dankte die eer aan zijn zege in de eerste etappe van Milaan naar Abano Terme. Ook nu was de leiding in het algemeen klassement van korte duur. In de tweede rit, een bergrit met aankomst in Rimini, moest Van Est de trui alweer afstaan. Hij zou uiteindelijk als dertiende eindigen, zijn beste eindklassering in vier deelnames aan de Giro.

Gerrit Voorting mocht in 1956 de gele trui aantrekken in de Tour de France. Twee jaar eerder droeg hij het roze in de Giro

1954: Gerrit Voorting

Gerrit Voorting dankte zijn roze trui in 1954 aan een derde plaats in de vijfde etappe van Bari naar Napels. Een dag later verloor Voorting de trui alweer, naar eigen zeggen omdat ploegleider Kees Pellenaars weigerde de leidende positie van zijn renner te verdedigen.

Jean-Paul van Poppel juicht in de Tour de France van 1988. In zowel 1986 als 1989 won hij twee ritten in de Giro en droeg hij de roze trui

1986 en 1989: Jean-Paul van Poppel

In 1986 beëindigde een piepjonge sprinter van de bescheiden ploeg Skala na 32 jaar de roze droogte in Nederland. In de tweede etappe verraste Jean-Paul van Poppel sprintkanonnen met intimiderende namen als Guido Bontempi, Adriano Baffi en Eric Vanderaerden. Naast de dagzege leverde het hem de roze trui op, die hij een dag later weer moest inleveren.

Drie jaar later was het opnieuw raak voor Van Poppel. Nu viel het roze hem ten deel door de sprint te winnen in de openingsrit op Sicilië.

Nederlanders met de roze trui

1987 en 1989: Erik Breukink

De laatste Nederlander die een serieuze gooi deed naar de eindzege in de Ronde van Italië was Erik Breukink. In 1987 maakte de net 23-jarige Breukink indruk door in het eerste deel van de tweede etappe - een rit van slechts 31 kilometer met finish bergop - alle concurrenten af te schudden. Tweeënhalve dag mocht Breukink in het roze rijden tot hij het kleinood verloor aan Stephen Roche.

Breukink werd in 1987 derde in het eindklassement achter Roche - die dat jaar ook de Tour en het wereldkampioenschap op zijn naam schreef - en ploeggenoot Robert Millar. In 1988 werd Breukink zelfs tweede achter de Amerikaan Andrew Hampsten, maar dat jaar droeg hij nooit het roze.

Een jaar daarna wel: in 1989 droeg hij liefst vijf dagen de leiderstrui, maar bij de eindafrekening in Florence viel Breukink net naast het podium.

'Nederlanders wilden niet naar doping-Giro jaren negentig'

Dopingjaren

Na het succesvolle jaar 1989 trad een donkere periode in qua Nederlanders in de Giro. Klassementstoppers als Breukink, Steven Rooks en Gert-Jan Theunissen verkozen de Ronde van Frankrijk. Tussen 1990 en 2000 kwam het zelfs vier keer voor dat geen enkele Nederlandse ploeg deelnam aan de Ronde van Italië.

"In mijn tijd wilde je niet naar de Giro", aldus Danny Nelissen, die zelf profrenner was tussen 1991 en 1999. "Daar reden de renners sneller dan brommers. Op doping, ja. Het was vreselijk."

Op de erelijst van de Ronde van Italië staan ook een aantal opmerkelijke namen. Zoals die van de Rus Jevgeni Berzin. Hij won de Giro in 1994, het jaar waarin hij met twee ploeggenoten in de Waalse Pijl onmiskenbaar duidelijk maakte dat het epo-tijdperk was aangebroken.

Winnaars Ronde van Italië 1990-2000

1990Gianni Bugno
1991Franco Chioccioli
1992Miguel Indurain
1993Miguel Indurain
1994Jevgeni Berzin
1995Toni Rominger
1996Pavel Tonkov
1997Ivan Gotti
1998Marco Pantani
1999Ivan Gotti
2000Stefano Garzelli
Jeroen Blijlevens in de Giro d'Italia van 1999

1999: Jeroen Blijlevens

Voor Jeroen Blijlevens was de roze trui in de Giro van 1999 een enorme genoegdoening. Na de 'Tour de Dopage' van 1998 was deelname aan de Ronde van Frankrijk even niet meer aan de orde voor de Brabantse sprinter.

In Italië hoefden Blijlevens en zijn ploeggenoten van TVM niet te vrezen voor de politie. In 1999 won Blijlevens de derde etappe en de zevende etappe en droeg twee dagen de roze trui.

Later zou Blijlevens toegeven vanaf 1997 epo te hebben gebruikt.

Pieter Weening in het roze op het podium van de Giro 2011

2011: Pieter Weening

De laatste Nederlander in het roze voor Dumoulin was Pieter Weening. Dat tricot dankte de renner uit Harkema aan een bijzonder fraaie zege op de onverharde Toscaanse wegen waar tegenwoordig de Strade Bianche wordt afgewerkt.

De ontsnapte Weening hield, mede dankzij uitstekend storend werk van Steven Kruijswijk en Bram Tankink, aan de finish acht seconden over op de achtervolgers. Genoeg voor de roze trui, die hij vier dagen in bezit hield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl