Sadiq Khan hield even na middernacht zijn overwinningstoespraak
NOS Nieuws

Nieuwe burgemeester: geen plek voor angst in Londen

De nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan is trots dat de bevolking heeft gekozen voor hoop en eenheid, en niet voor angst en verdeeldheid. Dat zei Khan, de eerste moslimburgemeester van een Europese hoofdstad, vannacht in zijn overwinningstoespraak.

Het was al enkele uren duidelijk dat Khan de verkiezingen had gewonnen, maar de officiële uitslag liet op zich wachten tot na middernacht. Labour-kandidaat Khan bleek 57 procent van de stemmen te hebben gehaald, tegen 43 procent voor zijn tegenstander Zac Goldsmith.

De verkiezingscampagne was hard. Goldsmith suggereerde dat Khan banden heeft met extremistische moslims en Khan zei op zijn beurt dat Goldsmith angst zaait. In zijn overwinningsspeech refereerde Khan daaraan. "Angst maakt ons niet veiliger maar zwakker", zei hij. "Een politiek van angst is niet welkom in onze stad."

Voorganger

De vertrekkende burgemeester, Boris Johnson, heeft Khan gefeliciteerd met zijn zege. In een verklaring noemde hij het mandaat van Khan enorm. "Ik wens hem alle succes."

Johnson had zalvende woorden over voor de verliezer, zijn partijgenoot Goldsmith. "Ik heb contact met hem gehad en heb hem bedankt voor zijn heldhaftige pogingen om de Conservatieve eer in onze stad hoog te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl