Veel Nederlanders hebben in Zuid-Europa wel een paraplu nodig
NOS Nieuws

Slecht vakantieweer in Zuid-Europa: thuisblijvers hebben het beter

Denk je Nederland te ontvluchten voor een heerlijke zonovergoten vakantie in bijvoorbeeld Griekenland of Spanje, had je beter in eigen land kunnen blijven, want daar werd het op veel plaatsen zomers warm. Veel landgenoten weten op dit moment maar al te goed hoe dat voelt. Zij slijten de laatste dagen van hun (zon)vakantie vooral in een grijs en grauw Zuid-Europa, geplaagd door regen- en onweersbuien.

Volgens onze weervrouw Willemijn Hoebert is een vakantie in Nederland op dit moment zo slecht nog niet. "In Spanje en Portugal bijvoorbeeld is het sinds gisteren veelal bewolkt en regenachtig. De temperatuur ligt er rond een graad of 17 à 18 en in de regen zelfs nog wat lager. Niet koud, maar als je daar nu op vakantie bent, had je toch op wat anders gehoopt." Door lagedrukgebieden blijft het de komende dagen flink wisselvallig.

Nederlanders in Griekenland hebben het ook al niet makkelijk. "Daar hebben ze ook een wisselvallige periode achter de rug, met temperaturen die aan de lage kant zijn voor het jaar", vertelt Hoebert.

"De zon gaat daar evenwel weer vaker schijnen en de buien worden minder talrijk. En net als in Griekenland was het in Turkije ook erg wisselvallig maar daar komt langzamerhand verandering in." Zo is het vandaag in Antalya 21 graden en die temperatuur stijgt na het weekend naar 25 graden.

Ook Italië lijkt de regendans komend weekend niet te ontspringen. Willemijn Hoebert: "Er is lokaal kans op regen- en onweersbuien. Vooral in het zuiden van Italië, met name op Sardinië en Sicilië. Na het weekend krijgt het noorden weer te maken met buien en dan knapt het in het Zuid-Italië weer op."

Zaterdag lijkt het opnieuw een natte boel te worden in Zuid-Europa

In Nederland is het vandaag tussen de 20 en de 24 graden. En dat is voor veel mensen een goede reden om de hele dag buiten door te brengen.

Morgen en overmorgen doen de weergoden er zelfs nog een schepje bovenop: dan kan het kwik oplopen tot zo’n 25 graden. "Het is hier dus warmer dan in de meeste landen in het Middellandse Zee gebied", concludeert onze weervrouw.

Wendy van Dijk is op Ibiza, maar de zon laat zich niet zien

Ons land lijkt helemaal klaar te zijn voor zomerse temperaturen. Vanwege het voorspelde mooie weer blijven de terrassen in de binnenstad van Utrecht morgen zelfs een uur langer open. De gemeente werkt daar met een '25-graden-plusregeling': terrassen mogen bij een voorspelling van 25 graden of meer tot 2.00 uur 's nachts openblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl