NOS NieuwsAangepast

Vandaag was het op sommige plaatsen zomers warm: 25 graden

Strandpret bij Castricum

De weermannen en -vrouwen waren er tamelijk zeker van en ze kregen gelijk: vandaag is voor het eerst dit jaar een zomerse 25 graden gemeten. Kort na 16.00 uur gaf de KNMI-thermometer in Ell bij Weert die temperatuur aan.

Volgens weerman Ben Lankamp van Weerplaza blijft de zon tot na het weekend het weer bepalen. "Het wordt hartstikke mooi."

Morgen stijgt de temperatuur op sommige plaatsen zelfs tot 27 graden. "In De Bilt wordt dan de 25 graden-grens bereikt en daarmee is het morgen zeer waarschijnlijk de eerste landelijke zomerse dag van 2016."

Zeewater

Zondag en maandag is het ook weer stralend, al zal de temperatuur dan iets lager zijn dan morgen. "Vanaf dinsdag is het wat onzeker. Er komen dan lagedrukgebieden dichtbij die een einde aan deze periode kunnen maken. Mogelijk zal er dinsdagavond onweer zijn."

Door de mooie dagen die we vanaf vorig weekend hebben gehad, lijkt het koude en natte slot van april alweer lang geleden. Toch zijn de aangename temperaturen niet vroeg. "In 2007 werd het in De Bilt al op 14 april 25 graden." Een dag later werd de Marathon Rotterdam gestaakt omdat de temperatuur was opgelopen tot 27 graden.

Doordat de wind uit het oosten komt, is het op het strand ook zeer aangenaam. Wel kan daar in het weekend de wind wat "vlagerig" zijn, zegt Lankamp. En een duik is nog even een koude bedoening, want het zeewater is nog maar een graad of 10.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl