NOS Nieuws

Inwoners verwoeste Canadese stad via luchtbrug weg

De Canadese autoriteiten hopen vandaag in een groot konvooi duizenden inwoners van de door de brand verwoeste stad Fort McMurray naar het zuiden te evacueren. Ze willen alle 25.000 mensen die naar de teervelden ten noorden van de stad zijn gevlucht naar Edmonton in het zuiden brengen. Daar kunnen ze beter geholpen worden.

Gisteren zijn al 8000 mensen door de lucht naar het zuiden gebracht. Vandaag wordt opnieuw een luchtbrug opgezet, maar wordt ook bekeken of het veilig genoeg is om over de weg te gaan. Als dat het geval is kan een eerste konvooi van 400 voertuigen vertrekken.

Brandend gebied in Canada is bijna tien keer zo groot geworden

Alle 88.000 inwoners van de stad werden dinsdag verplicht geëvacueerd. De meesten gingen naar het zuiden, maar 25.000 mensen kwamen terecht in kampen voor werknemers van de olie-industrie ten noorden van de stad.

De brand, die begin deze week begon, heeft zich gisteren door de harde wind, de droogte en de hitte snel uitgebreid. Het vuur verspreidde zich over een gebied van 850 vierkante kilometer, negen keer zo groot als woensdag.

Het vuur wordt door meer dan 1000 brandweerlieden met 145 helikopters bestreden, maar er is geen enkele hoop dat hiermee het vuur onder controle wordt gebracht. Het is wachten op regen, maar het is nog altijd onbewolkt. De eerste kans op regenval is morgenavond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl