Vincenzo Nibali tijdens de persconferentie in Apeldoorn
NOS Wielrennen

Nibali: Dumoulin dark horse voor winst Giro

Veel ogen zijn vandaag, als de Giro d'Italia aanvangt met een tijdrit, gericht op Tom Dumoulin. De Nederlandse tijdritspecialist hoopt zaterdag de tweede etappe in de roze trui te starten, maar Vincenzo Nibali tipt Dumoulin óók als outsider om over ruim drie weken nog de leiderstrui te dragen.

De Italiaan, die de ronde in eigen land drie jaar geleden op zijn naam schreef, geldt zelf als een van de favorieten. Volgens de kopman van Astana valt vooral van Mikel Landa de nodige tegenstand te verwachten.

"Als je naar de afgelopen twee jaar kijkt, is hij de renner die zich het meest ontwikkeld heeft'', zei Nibali. "Maar er starten hier ook andere goede jonge renners als Tom Dumoulin en Esteban Chaves."

Nibali richt zijn vizier vooral op de negende etappe. Dan wordt in zijn eigen land een tijdrit over 40 kilometer gereden. In de Chiantistreek hoopt hij goede zaken te doen ten opzichte van Landa.

"Dat is de eerste grote dag. Tijdrijden is zijn zwakke plek, maar hij is een goede klimmer en de te kloppen man in de bergen. Dalen kan hij ook, al is het niet zijn specialiteit. Maar we kunnen ons niet alleen op hem focussen als er ook renners als Valverde en Dumoulin in koers zijn."

Aan de vooravond van de Giro werd Nibali geconfronteerd met zijn recente matige resultaten. Italiaanse fans zouden zich een beetje zorgen maken, zo werd hem verteld.

"Dat kan ik begrijpen. Ik weet dat de Ronde van Trentino niet goed was en eerlijk: ik heb daar ook zwaar afgezien, maar op het eind liep het al beter dan in het begin. Ik maak me geen zorgen over mijn vorm", aldus Nibali.

"Die ronde kwam na een stage, ik heb hard gewerkt en kom hier goed voorbereid aan de start. Ik ben kalm en heb vertrouwen in een goede afloop."

Mikel Landa op de persconferentie in Apeldoorn

Landa won de Ronde van Trentino, waar Nibali teleurstelde met een 21ste plek. "Nee, ik denk niet dat ik al te vroeg heb gepiekt", aldus de Spanjaard.

"Ik ben pas kort geleden weer begonnen met koersen en denk dat ik me nog steeds kan verbeteren. Maar Nibali is sterk, het zal zwaar worden hem te verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl