Het sportcentrum Omnisport in Apeldoorn wordt klaar gemaakt voor de start van de Giro d’Italia
NOS Nieuws

Giro-start moet Gelderland weer op de kaart zetten

Gelderland is de komende dagen het decor van de Ronde van Italië. Het wielerspektakel, met vanavond de ploegenpresentatie, begint in Apeldoorn en trekt daarna naar Nijmegen en Arnhem.

De verwachting is dat er in totaal meer dan 460.000 mensen langs het parcours zullen staan en de beelden worden volgens de organisatie in 192 landen uitgezonden.

Apeldoorn klaar voor de Giro-start

Geld in het laatje

Daar is Gelderland maar al te blij mee. Het is goed voor het imago van de provincie en het kan veel geld in het laatje brengen, want die 460.000 mensen moeten immers iets eten of drinken.

De verwachte opbrengst? "Rond de 11,25 miljoen euro", zegt een woordvoerder van Giro Gelderland. "Dat geld zal vooral naar de horeca gaan."

Prijskaartje

Maar aan het organiseren van een Giro-start, hangt ook een prijskaartje. In dit geval een van 12,85 miljoen euro. Alleen al meer dan een kwart van dat bedrag gaat naar de organisatie van de Giro zelf: 3,65 miljoen euro.

De provincie Gelderland betaalt het grootste gedeelte van dat bedrag, namelijk 5 miljoen euro. Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem betalen ieder 350.000 euro en doorkomstgemeenten moeten 10.000 euro uit de portemonnee trekken. Het Rijk helpt mee met een subsidie van 2,5 miljoen euro.

Dan verwacht de organisatie nog eens 1,6 miljoen euro op te halen uit sponsorgeld. Bedrijven die hun naam willen verbinden aan het evenement, bijvoorbeeld. Dat bedrag is nog niet gehaald. Hoeveel er ontbreekt, wil de organisatie niet zeggen.

Volgens sporteconomen is het lastig te zeggen hoeveel baat een provincie kan hebben bij het organiseren van zulke grote evenementen. Maar één ding is zeker: de horeca is de lachende derde. Zij hoeven niets te investeren, maar kunnen wel de vruchten plukken.

"De organisatie van een Giro is voor de provincie zelf financieel niet aantrekkelijk, want de provincie verdient er immers niets aan", zegt sporteconoom Willem de Boer. Hij heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een Giro-start in Gelderland.

"Misschien komt er wat geld terug via de btw, maar dat bedrag is niet noemenswaardig. De Gelderse horeca kan er wel veel aan verdienen. Er komen immers veel bezoekers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl