NOS Nieuws

De strijd om de papegaai van Pippi Langkous

  • Rolien Creton

    Correspondent Scandinavië

  • Rolien Creton

    Correspondent Scandinavië

De papegaai uit de Pippi Langkous-films speelt de hoofdrol in een Zweeds conflict. Volgens nieuwe Zweedse regels heeft de papegaai recht op minimaal dertig vierkante meter. De kooi waarin hij nu zit is kleiner en daarom moet hij weg uit de dierentuin.

De directeur van het dierenpark in Malmö is boos: "Al zet je hem in een kooi van honderd vierkante meter, dan helpt het nog niet. Hij kan niet vliegen."

Voor een grotere kooi dan hij nu heeft is geen ruimte, zegt de directeur.

Pippi's papegaai moet verhuizen

'Heilige vogel'

De papegaai van Pippi Langkous, Rosalinde in de films, is heilig voor de Zweden. Het dier is 49 jaar oud en trekt nog steeds dagelijks bezoekers, die gratis kunnen langskomen.

Na zijn filmcarrière maakte Douglas een moeilijke periode door: hij werd meerdere malen overgeplaatst en trok zijn veren uit. Tien jaar geleden kwam hij in de jungle van Frank Madsen terecht, waar hij gezelschap van een nieuwe vrouwtjespapegaai kreeg en eindelijk rust vond.

"Hij is gelukkig hier", zegt Hemke. Maar toen de regelgeving voor bedreigde diersoorten werd gewijzigd, wist directeur Frank Madsen dat hij een probleem had. Bedreigde vogels zoals Pippi’s papegaai hebben recht op een kooi met een oppervlakte van minimaal 30 vierkante meter en een hoogte van minimaal 3 meter. Daar heeft Madsen geen ruimte voor.

Dierenverzorgster Vanessa Olmedo Helmke met Pippi's papegaai

Vrouwenliefhebber

Op de vraag of Madsen de papegaai op z’n schouder wil zetten, lacht hij eerst wat ongemakkelijk. Maar dan klinkt het vastbesloten: "Ik peins er niet over. Douglas houdt van vrouwen, die beschouwt hij als zijn vriendinnen. Maar op mannen heeft hij het niet."

Volgens Madsen kan Pippi’s papegaai flink in oren, ogen en neuzen bijten en dus krijgt dierenverzorgster Vanessa Olmedo Hemke de eer. Hemke en Douglas zijn duidelijk aan elkaar verknocht.

"Het was liefde op het eerste gezicht", zegt de dierenverzorgster, terwijl ze Douglas toespreekt en de snavel van de papegaai met haar neus aait. En toeval of niet: Hemke lijkt verbazend veel op Pippi Langkous.

Directeur Frank Madsen met Pippi's papegaai en z'n eega

Stress

De nieuwe regels komen niet als een verrassing: Zweden gaat in internationaal opzicht ver op het gebied van dierenbescherming. "Voor ons gaat het niet ver genoeg", zegt Camilla Björkbom van de Dierenbescherming. "Maar internationaal lopen we wel vaak voor. Alle koeien mogen hier bijvoorbeeld sinds jaar en dag twee tot vier maanden in de zomer buiten loslopen. En 'kooi-eieren' worden hier bijna niet meer verkocht."

Wat betreft Pippi’s papegaai twijfelt Björkbom. "Genoeg ruimte is belangrijk voor alle dieren. Maar overplaatsen betekent stress en dit is natuurlijk wel een hele bijzondere papegaai."

Dierenverzorger laat de medebewoners van Pippi's papegaai zien

Kort nadat de nieuwe regelgeving van kracht ging, stond er een inspecteur bij het dierenpark van Madsen op de stoep. Madsen stapte naar de rechter, maar verloor. Ook overwoog hij om de papegaai in de overdekte mini-zoo los te laten. "Maar ik betwijfel of dat een goed idee voor de bezoekers is", zegt hij.

In samenwerking met de Landbouwraad is nu besloten dat Douglas naar een Duits dierenpark in Karlsruhe wordt overgeplaatst. Madsen zal Douglas en de vrouwtjespapegaai persoonlijk afleveren.

De directeur van het dierenpark vindt het erg jammer hoe het allemaal is gelopen, maar is niet zo aangeslagen als Vanessa Hemke, die hem dagelijks verzorgt. "Het is zo onrechtvaardig", zegt ze, met een glimp van een traan in een ooghoek. "Niemand zal zó goed voor hem zorgen zoals wij dat hier doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl