NOS Wielrennen

Kruijswijk: drie weken op berg gezeten om goed te zijn

Kruijswijk: drie weken op berg gezeten om goed te zijn

"De druk leg ik mezelf op, die komt niet van buitenaf." Steven Kruijswijk weet dat er in de komende Giro d'Italia op hem gelet wordt. En dat de verwachtingen hoog zijn rond de kopman van Lotto-Jumbo. "Ik heb drie weken op een berg gezeten om hier goed te zijn. Ik ga er alles aan doen om het te laten zien", klinkt het zelfverzekerd.

Vorig jaar eindigde Kruijswijk als zevende in het eindklassement van de Giro. Doel is om die prestatie minimaal te evenaren. "Het is belangrijk om in de eerste week niks te verliezen", is de les die Kruijswijk getrokken heeft na vorig jaar, toen het al snel misging en hij kostbare minuten verloor.

"Ik heb nu een sterke ploeg bij me om te zorgen dat ik op de cruciale punten voorin zit", vertelt Kruijswijk. "Ik moet zorgen dat ik in de laatste week toesla. Daar is het meest te winnen. Tot dat moment moet ik geen tijd en energie verliezen."

Ook ploegleider Addy Engels weet dat de kracht van Kruijswijk in het slot van de Giro tot uiting moet komen. "Zijn eigenschap is dat hij op het eind van een grote ronde op z'n best is. Dat moeten we gebruiken. Hij is goed, ik verwacht veel van hem", zegt Engels.

De Giro begint vrijdag met een tijdrit door Apeldoorn. Dat de start in eigen land is, brengt mogelijk extra spanning met zich mee. "Ik zie dat als iets positiefs", aldus Engels. "De druk is goed en ook nodig voor hem. Ik ken weinig sporters die goed presteren als ze geen druk voelen."

Daar sluit Kruijswijk zich bij aan. "Er is nu veel aandacht voor de Giro in Nederland. Dat is misschien wel goed voor mij. Dan weet ik echt dat het eraan komt, dat het moet gebeuren. Dat zet me op scherp."

De Giro d'Italia in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl