Kinderen zoeken naar bruikbaar plastic in een kanaal in Peshawar
NOS Nieuws

Ratten teisteren Pakistaanse stad

Een rattenplaag in de Pakistaanse stad Peshawar lijkt maar niet ten einde te komen. Sinds 1 april werden er in het grootste ziekenhuis zeker 445 mensen behandeld na een rattenbeet. In bijna de helft van de gevallen was het slachtoffer een kind.

Maar ook in het ziekenhuis zijn ratten opgedoken. De knaagdieren lieten zich zien op de gynaecologie en neonatologie, schrijven lokale media, waar pasgeboren baby's liggen. Elders in de stad zouden kinderen zijn doodgebeten door ratten, volgens de Pakistaanse krant Dawn al vijf het afgelopen jaar.

Overstromingen

De oorsprong van de rattenplaag is niet duidelijk. In de meest genoemde theorie zijn de overstromingen van 2010 en 2012 de oorzaak. De ratten zouden toen het platteland ontvlucht zijn.

In Peshawar vonden de ratten het paradijs: de riolering is daar in slechte staat waardoor ze zo de huizen kunnen binnenlopen en veel afval wordt op straat gegooid. Bovendien slapen veel mensen op de grond, waardoor ze een makkelijk doelwit vormen voor de ratten.

Complottheorieën

Maar naast de overstromingen zijn er ook complottheorieën over de herkomst van de ratten, schrijft The Washington Post. Sommigen denken dat Amerikaanse militairen de dieren speciaal hebben gekweekt op hun bases in Afghanistan. Toen ze weggingen uit Afghanistan reden ze met vrachtwagens via Peshawar en veel ratten zijn toen "meegelift".

Ook mensen die de stammenstrijd uit de grensstreek met Afghanistan zijn ontvlucht zouden de ratten meegenomen kunnen hebben. En ten slotte zijn de ratten mogelijk genetisch gemodificeerd door een buitenlandse macht en in Peshawar uitgezet om moslims dwars te zitten.

Beloning

Pogingen van de overheid om de rattenplaag in te dammen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Zo werd er een beloning van 20 cent uitgeloofd voor iedere gedode rat, maar na verloop van tijd rees het vermoeden dat veel van de ingeleverde rattenstaarten afkomstig waren van ratten van het platteland. Zo zouden boeren een aardige bijverdienste hebben.

De bewoners van de stad zijn de ratten inmiddels meer dan zat: afgelopen zondag was er een grote demonstratie in Peshawar waarin de regering werd opgeroepen iets aan de plaag te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl