Emre Can, architect van Liverpool FC
NOS Voetbal

Liverpool hoopt op architect Emre Can

Emre Can maakt mogelijk vanavond tegen Villarreal zijn rentree bij Liverpool. De 22-jarige middenvelder raakte een kleine maand terug in de spectaculaire thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund (4-3) geblesseerd aan zijn enkel, maar is weer fit. Een flinke opsteker voor de Reds, die een 1-0 nederlaag uit het heenduel moeten goedmaken.

"Emre Can is fit en zeker klaar voor een terugkeer", vertelde trainer Jürgen Klopp woensdag na afloop van de training. Dat geldt niet voor de geblesseerde Jordan Henderson en Divock Origi, terwijl Mamadou Sakho niet in actie mag komen omdat hij onlangs is betrapt op dopinggebruik.

Klopp: Emre Can klaar voor terugkeer

Met Emre Can krijgt Liverpool een smaakmaker terug in de ploeg. De Duitser met Turkse roots combineert kracht, techniek en inzicht en is op meerdere posities inzetbaar. Hij is breed inzetbaar, van aanvallende middenvelder tot controleur, en kan zowel aan de zijkant als in de verdediging uit de voeten.

Van Frankfurt naar Bayern

Op 12 januari 1994 werd Can geboren in Frankfurt am Main, waar hij enkele jaren later ook zijn eerste stappen als voetballer zette bij SV Blau-Gelb. Zijn talent werd herkend door scouts van Eintracht Frankfurt en in 2009 wist Can zelfs een overgang naar Bayern München af te dwingen.

Can deed internationaal van zich spreken op het WK onder-17 van 2011. Als aanvoerder van de Duitse ploeg scoorde hij in de halve finale tegen gastland Mexico (3-2 verlies) na een prachtige solo.

Verder dan vier optredens in de hoofdmacht van Bayern kwam hij in het seizoen 2012/2013 niet. Vanwege het overschot aan klasserijke middenvelders in de selectie besloot Bayern Can in 2013 te verkopen aan Bayer Leverkusen.

Desondanks zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge destijds: "Emre Can is een van de grootste talenten in het Duitse voetbal. Met deze stap hopen we dat hij genoeg speeltijd krijgt, zoals Toni Kroos eerder bij Leverkusen, Philipp Lahm bij Stuttgart en David Alaba bij Hoffenheim."

Transfer naar Liverpool

Can tekende een contract voor vier jaar bij Leverkusen, maar had aan één sterk jaar voldoende. Tot een terugkeer naar Bayern kwam het niet. In zijn contract stond dat hij voor 12 miljoen euro naar het buitenland mocht vertrekken en Liverpool was bereid dat bedrag op tafel te leggen.

Coach Brendan Rodgers gebruikte Can in diens eerste seizoen bij de Reds vooral als verdediger, maar na de komst van Klopp kwam de Duitser vast op zijn favoriete positie van centrale middenvelder terecht. Daar groeide hij uit tot een belangrijke speler in de formatie van de Duitse coach.

Ook bij bondscoach Joachim Löw viel Can op, want de middenvelder maakte vorig jaar zijn debuut en staat inmiddels op vijf interlands. Deelname aan het EK lonkt.

Emre Can voor Duitsland

In zijn voorlopig laatste duel, met Borussia Dortmund op 14 april, toonde Can zijn klasse en zijn progressie. Bij hem begonnen veel aanvallen van Liverpool en bij hem eindigden veel aanvallen van Dortmund.

Na een combinatie door het midden zette hij daarnaast de aansluitingstreffer van Divock Origi op en met een dribbel was hij ook betrokken bij de tweede goal, van Philippe Coutinho. Tot hij een kwartier voor tijd schreeuwend van de pijn op de grond lag. Lucas Leiva was zijn vervanger en het seizoen van Emre Can leek voorbij.

Maar nu is hij terug. Liverpool kan zijn architect weer inzetten. En dat biedt perspectief voor het duel met Villarreal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl