Een inwoner van Aleppo in een kapotgeschoten wijk
NOS Nieuws

Bestand in Aleppo wordt nageleefd

Sinds vanmorgen geldt in de Syrische stad Aleppo een wapenstilstand. Dit tijdelijke staakt-het-vuren lijkt vooralsnog stand te houden. De vraag is of de belegerde delen van het oosten van de stad ook daadwerkelijk humanitaire hulp krijgen.

"Het is ieders bedoeling dat er nu hulpkonvooien de wijken in kunnen. Maar het blijft altijd een probleem, dit soort hulp", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Als puntje bij paaltje komt, hebben we al zo vaak gezien dat een hulpkonvooi op het allerlaatste moment toch nog door regeringstroepen wordt tegengehouden. Dus dat is nog even afwachten."

Terug naar af

In Aleppo, zowel in oppositiegebied als in regeringsgebied, durfden mensen hun huis niet uit sinds het regeringsleger de strijd in volle hevigheid hervatte. En al helemaal niet meer sinds ook ziekenhuizen doelwit bleken van de bombardementen. Eindelijk lijkt Aleppo weer even op adem te kunnen komen.

"Dit bestand lijkt te werken. Of beter gezegd: het is nog niet mislukt. De situatie verbetert nu iets voor de inwoners. Aan de andere kant: feitelijk zijn de mensen weer terug af, bij de wapenstilstand die in februari al werd gesloten. Dus vrede is het nog allerminst", aldus Van Hoorn.

"Het is overigens opmerkelijk dat het bestand pas bekend werd gemaakt toen het al 24 uur gold. Rusland en de VS hebben eerst willen kijken of het wel van de grond kwam, omdat de Syrische regering er eigenlijk weinig zin in had. Zelfs niet onder druk van de Russen. Ik denk dat vooral de publiciteitsgolf na het bombarderen van dat ziekenhuis een rol heeft gespeeld. Ze willen liever niet gezien worden als degenen die de onderhandelingen op voorhand al doen mislukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl