Amsterdam had weer even zijn 'hongerbrug'
Op het IJ in Amsterdam heeft vanmiddag enkele uren een geïmproviseerde brug gelegen, een tijdelijk monument dat herinnert aan de 'hongerbrug' in het bevrijdingsjaar.
In 1945 lag tussen april en augustus een brug van aaneengeschakelde veerponten, om een verbinding te maken tussen het centrum van Amsterdam en het noorden van de stad. De ponten konden niet varen door een gebrek aan brandstof.
Op dezelfde plaats zijn pontons achter elkaar gelegd. 7500 mensen die zich daarvoor hadden opgegeven konden zo naar de overkant lopen. Voor Amsterdammers is de brug heel bijzonder, zegt voorzitter Joost Janmaat van het Amsterdamse 4 en 5 mei-comité. "De kaartjes waren zo weg."
Onder de mensen die over de brug hebben gelopen, waren zestig Amsterdammers die van de Hongerbrug gebruik hebben gemaakt. Een van hen was Anton Stam. Hij maakte als 16-jarige jongen de gevaarlijke oversteek, op zoek naar voedsel en melk in de Beemster, om zo voor zijn ouders te kunnen zorgen, vertelde hij bij EenVandaag.
Veel Amsterdammers staken de brug van pontveren destijds over om bij boerderijen ten noorden van Amsterdam op zoek te gaan naar eten. Veel verzwakte stedelingen hebben deze onderneming niet overleefd door honger en kou.
Verhalen
Een aantal verhalen van mensen die gebruik hebben gemaakt van de hongerbrug is opgetekend. Op zes punten op de brug van evenementenpontons werden die verhalen naverteld door kinderen uit Amsterdam-Noord.
Bij terugkomst liepen sommigen op de brug in de val van NSB'ers die daar het voedsel weer afpakten. Later liepen bewoners van Amsterdam-Noord via de brug naar het centrum om de bevrijding te vieren.
Uitgesteld
Het was de bedoeling om de herinneringsbrug al vorig jaar op Bevrijdingsdag aan te leggen, maar dat kon door het slechte weer niet doorgaan.
De brug was rond 14.00 uur klaar. Om 16.00 uur zijn de pontons weer weggehaald en is het IJ weer vrijgegeven voor de scheepvaart.