Cees Priem
NOS Wielrennen

Priem, de man die grote rondes naar Nederland haalt

Lange tijd stond hij te boek als de baas van een wielerploeg (TVM) waarin epo-gebruikers rondreden. Nu is Cees Priem de man die grote wielerrondes als de Giro naar Nederland haalt. "Voor de tweede keer doe ik dit", vertelt de 65-jarige Zeeuw trots, terwijl hij een Italiaanse delegatie van de Giro rustig op zich laat wachten.

Ze zijn in Arnhem om de laatste puntjes op de i te zetten. Het is begin april 2016 en binnen een maand kleurt heel Gelderland roze. Dankzij hem. "Ik denk niet dat er ooit iemand in is geslaagd om twee keer de Giro naar een land te krijgen."

Na die misère in Frankrijk stopte ik met de wielerploeg. Maar ik dacht wel: ik kom terug in het wielrennen. Het is zo oneerlijk wat ze mij geflikt hebben.

Cees Priem

Priem haalt met zijn bedrijf Libema Profcycling tegenwoordig evenementen naar onder meer wielerbaan Omnisport in Apeldoorn. Daar is morgen ook de start van de Giro d'Italia. De 198 renners vertrekken een voor een vanuit de hal voor een tijdrit van 9,8 kilometer door de Gelderse stad.

  • GiroGelderland.nl
    Etappe 1: een rondje door Apeldoorn
  • GiroGelderland.nl
    Etappe 2: van Arnhem naar Nijmegen
  • GiroGelderland.nl
    Etappe 3: van Nijmegen naar Arnhem

Heel veel affiniteit heeft hij niet met Gelderland, bekent Priem. "Voordat ik hier voor de wielerbaan aan de slag ging, kwam ik er nooit. Ja, op weg naar TVM in Hoogeveen kwam ik altijd langs Arnhem. Maar voor de rest niet."

Het komt overeen met de Giro-organisatie zelf, die zich in 2013 al afvroeg: "Waar ligt dat, Gelderland? Waar moeten we naartoe vliegen?" Het is de touch van Priem. Van niets maakt hij iets. Zoals hij ook ooit talenten uit Rusland ophaalde en onderbracht bij zijn wielerploeg. Niemand had ooit van de Russen gehoord, maar fietsen konden ze.

Cees Priem tijdens de Tour de France van 1998

Priem zweeg altijd over de 'Tour Dopage', zoals de Ronde van Frankrijk van 1998 de boeken inging. Hij zei nooit een woord tegenover de Franse justitie. Maar door de gebeurtenissen stopte hij wel noodgedwongen met de wielerploeg. "Ik dacht toen: ik kom terug in het wielrennen. Het is zo oneerlijk wat ze mij geflikt hebben."

Hij begon klein. Zette een service op voor volgwagens in wielerwedstrijden. Kocht met zijn eigen geld een paar organisaties op en kreeg langzamerhand een paar sponsors. Uiteindelijk sloot ook Shimano, de bekende producent van fietsonderdelen, aan. "Op die manier ben ik er weer ingerold. Ik had op een gegeven moment 35 wedstrijden waarin mijn auto's rondreden."

Achter de hekken

Zijn bedrijf groeide en in 2006 was hij opeens weer terug in de Tour. "Er kwam een Touretappe aan in Valkenburg. Dat hele project heb ik opgekocht. Toen zat ik weer met de Tour om de tafel. En alle mensen die mij geflikt hebben in 1998 en daarna, heb ik toen achter de hekken laten staan. Dat waren er veel."

Priem noemt liever geen namen. "Het waren in elk geval mensen die je nog een keer natrappen als je al op de grond ligt."

In 2018 hoopt Priem nog een groot evenement naar Apeldoorn te halen. "Of de Giro nog een keer naar Nederland komt? Nou, ik denk het niet. Dit geintje lukt je niet elke keer. De WK baan van 2018, die wil ik nog een keer doen. En dan ben ik 67 jaar, mooie pensioenleeftijd."

De Wetten van Cees Priem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl