Nizami in zijn cel in Bangladesh
NOS Nieuws

Spanning in Dhaka om naderende executie islamitische leider

In de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, loopt de spanning op nu de executie nabij is van de oud-minister en radicale moslimleider Motiur Rahman Nizami. Vandaag verwierp de Hoge Raad het laatste beroep van Nizami. Waarschijnlijk wordt hij binnen enkele dagen opgehangen.

De afgelopen maanden is in Bangladesh het geweld van moslimextremisten toegenomen.

Schrijvers, bloggers, hoogleraren, seculiere activisten en leden van religieuze minderheden worden met hakmessen vermoord, op straat of in hun eigen woning.

Militia

De 73-jarige Nizami is de leider van Jamaat-e-Islami, de grootste islamitische partij in Bangladesh. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971 zou hij een van de leiders zijn geweest van de islamitische groepen die Pakistan hielpen om de onafhankelijkheidsdrang de kop in te drukken.

Het Pakistaanse leger doodde met hulp van deze militie tussen de 300.000 en 3 miljoen mensen. Bangladesh werd niettemin onafhankelijk. Nizami leefde vervolgens jarenlang in ballingschap. In 1978 mocht hij terugkeren en belandde hij in de politiek. Van 2001 tot 2006 was hij zelfs minister.

In 2010 onderzocht een oorlogstribunaal het bloedbad van 1971. Vier jaar later werden Nizami en negen anderen veroordeeld voor onder meer genocide, moord, marteling en verkrachting. Mensenrechtenorganisaties klaagden over politieke invloed op het tribunaal, omdat alle veroordeelden oppositieleiders waren.

Gratie

In januari verloor Nizami al zijn hoger beroep. Nu de Hoge Raad ook het laatste beroep heeft verworpen, kan alleen gratie nog zijn leven redden. In de korte geschiedenis van het land heeft de president nog nooit gratie verleend aan een veroordeelde oorlogscrimineel.

Politie en leger hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de uitspraak van de Hoge Raad. In 2013 leidde de veroordeling van een aantal Jamaat-bestuurders tot gewelddadige protesten, waarbij meer dan 500 mensen om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl