Robin van Persie
NOS Voetbal

Kan Van Persie de deur naar Oranje weer openen?

Danny Blind maakt vrijdag zijn voorselectie bekend voor de komende oefeninterlands van Oranje. Waar verwacht wordt dat Kevin Strootman na een lange afwezigheid weer op de lijst zal staan en bekend is dat Wesley Sneijder kwakkelt en Arjen Robben geblesseerd is, staat nog een dik vraagteken achter de naam van Robin van Persie.

Grote vraag is of de bondscoach vasthoudt aan zijn recente keuze voor de toekomst en daarom Van Persie buiten de ploeg zal houden, of dat Blind zijn mening heeft herzien en de topscorer aller tijden van Oranje een herkansing gunt?

Argumenten om Van Persie niet meer op te roepen, waren volgens Blind de beperkte speeltijd die de spits kreeg bij zijn club Fenerbahçe, zijn gebrek aan fitheid en het gebrek aan scherpte. Die argumenten gaan echter de laatste tijd niet meer op.

Een kroniek van een aangekondigd afscheid. En het antwoord van Van Persie.

Timothy Fosu-Mensah kwam in maart dit jaar in actie op het EK-kwalificatietoernooi onder 19

Aanvoerder af

Bij zijn presentatie als bondscoach, vorig jaar in Noordwijk, uit Blind zijn zorgen over Van Persie. “Hij is nog niet honderd procent, zit nog in een opbouwfase naar fit worden", aldus de keuzeheer. "Aan de hand van wat we zien en horen moeten we een afweging maken.”

Van Persie in eerste en tweede seizoenshelft Fenerbahçe (alle competities)

SeizoenshelftWedstrijden BasisMinutenGoals
Eerste241512497
Tweede171211598

Van Persie kampte in de tweede helft van het voorgaande seizoen met een enkelblessure en na zijn herstel speelde hij nog maar weinig bij Manchester United. Het kwam zelfs tot een breuk met de Engelse club. De aanvaller stapte over naar Fenerbahçe.

Acht dagen na de presentatie van Blind komt de KNVB met een persbericht. "Arjen Robben nieuwe aanvoerder Oranje", luidt de boodschap. "Ik heb op dit moment behoefte aan een aanvoerder die wat nadrukkelijker aanwezig is op het veld", verklaart Blind.

Van Persie draagt de band over aan Robben

Veel verder gaat de uitleg van Blind niet. Het vertrouwen ontbreekt. Van Persie blijft op papier vice-captain, maar bij het debuut van Blind als bondscoach is hij reserve. De topscorer moet vanaf de bank toezien hoe Oranje met 1-0 verliest van IJsland.

Drie dagen later mag Van Persie wel starten tegen Turkije in Konya. Ondanks enkele goede acties kan de aanvaller de 3-0 nederlaag niet voorkomen.

Voor de ontmoetingen met Kazachstan en Tsjechië krijgt Van Persie weer een uitnodiging. Opnieuw maakt Blind zijn zorgen kenbaar over de geringe speeltijd van Van Persie. “Voor hem en voor ons niet ideaal”, zegt Blind. “Geen goede situatie dat een van je belangrijkste spelers niet in de basis staat.”

Van Persie moet het in oktober in de uitwedstrijd tegen Kazachstan (2-1 winst) doen met een korte invalbeurt en tegen Tsjechië valt hij bij een 2-0 achterstand al in de 39ste minuut in. En hij scoort, in eigen doel. In de 66ste minuut kopt hij een vrije trap van Jirí Skalák achter Jeroen Zoet. Zijn aansluitingstreffer aan de andere kant komt te laat.

Voorselecties van Oranje worden normaal gesproken via persberichten verspreid, maar voor die van de oefenwedstrijden tegen Wales en Duitsland in november maakt de KNVB opeens een uitzondering. De reden blijft in het midden, maar wordt op een maandag in Hotel Restaurant Oud London in Zeist duidelijk.

Buiten selectie

Blind meldt voorlopig geen beroep te doen op Van Persie. "Ik vind hem niet goed spelen en hij oogt niet scherp en fris", zegt Blind. Hij beseft tevens dat Van Persie bij een eventuele kwalificatie voor het WK 2018 bijna 35 jaar is. "Dus dan wil ik op die plek andere spelers zien, omdat ik naar de toekomst moet kijken."

“Ik heb een eerlijk verhaal verteld”, reageert Blind enkele dagen later bij een persconferentie in Katwijk. “Ik wil zien dat hij hele wedstrijden speelt, dan kan ik hem ook negentig minuten inzetten. Gaandeweg een wedstrijd zie ik hem minder worden. Dat was ook tegen Turkije te zien. Toen was hij de eerste helft zeer behoorlijk, de tweede niet.”

“Ik verbaas me over sommige reacties”, vervolgt de bondscoach. “Ik heb heel veel respect voor de voetballer Van Persie en heb hem ook niet definitief afgeserveerd, zoals ik heb gelezen. Als hij laat zien weer meerdere malen 90 minuten te kunnen spelen, kan hij er in maart weer bij zijn."

'Ik ga niet bedanken'

Robin van Persie zag niet aankomen dat hij niet zou worden geselecteerd voor het Nederlands elftal, zo zegt hij na de wedstrijd Ajax-Fenerbahçe (0-0). "Deze situatie verandert niets. Ik ga niet bedanken voor Oranje."

De bondscoach bracht de speler telefonisch op de hoogte. "Hij deed zijn mededeling, ik luisterde. Dat was het", zegt Van Persie. "Ik heb zijn woorden meegekregen, maar ik reageer daar niet op. Het waren harde woorden, ja. Maar het is niet relevant."

Blind laat weten dat hij geen spijt heeft van zijn handelwijze. Hij vond het gezien een eerder gesprek in Kazachstan niet nodig om naar Istanbul te reizen en Van Persie persoonlijk op de hoogte te stellen van diens absentie in de selectie. “Als ik hem definitief de wacht had aangezegd, dán moet ik naar Istanbul.”

Een poging tot een afspraak met Van Persie in Amsterdam loopt op niets uit. "Zijn programma was te vol“, zegt Blind. Nadien is er geen contact meer.

  • ANP Pro Shots
    Robin van Persie en Danny Blind
  • ANP Pro Shots
    Robin van Persie bedankt het publiek na de wedstrijd tegen Tsjechië

In het nieuwe jaar toont Van Persie tekenen van een betere vorm en krijgt hij ook meer speeltijd. Hij blijkt sinds december een persoonlijke fitnesscoach in de hand te hebben genomen.

Fitness en Pilates

"Met hem ben ik simpelweg extra gaan trainen", zegt hij in AD Sportwereld. "Letterlijk elke trainingsdag. Pilates, andere vormen van fitness. Jezelf op een gezonde manier pijn doen. Werken aan je lichaam, naast de reguliere trainingen met het elftal."

De extra trainingsarbeid heeft volgens Van Persie niet te maken met de woorden van Blind. "Ik heb het vooral voor mezelf gedaan, vanuit mijn eigen drive en ambitie. Ik heb mezelf de simpele vraag gesteld: wat wil je nog? Ga ik hier nog een paar jaar mijn geld opstrijken?"

"Dat kan ook, hoor. Lekker lunchen elke dag, genieten van het leven. Maar ik wil hier wat neerzetten, laten zien dat ik nog zeker een paar jaar mee kan op topniveau."

Blind: nog steeds moeizaam

De bondscoach is nog niet overtuigd, zo blijkt als hij in maart de selectie voor de oefenduels met Frankrijk en Engeland bekendmaakt. Hij vindt de huidige prestaties van de spits nog niet voldoende en heeft het andermaal over de toekomst.

“Hij is fitter dan in oktober, maar het moet beter”, aldus Blind tijdens de persconferentie in Zeist. “Ik zie al zijn wedstrijden, hij maakt meer minuten, maar het is nog steeds moeizaam dit jaar. Maar ik zet geen streep door Van Persie. Als hij in goeden doen is, kan ik hem bijvoorbeeld in september zo weer oproepen. Ik weet wat Robin kan.”

Blind laat Van Persie opnieuw links liggen

"Het gaat om het WK van 2018", vervolgt Blind. "Het is afwachten hoe het dan gesteld is met Van Persie, Sneijder, Robben en Huntelaar. In dat licht heb ik ook eerder Dost opgeroepen en krijgt Luuk de Jong een kans. Maar om in Rusland te komen zijn ze nog steeds bruikbaar.”

De spitsen van Oranje voor hun clubs in 2015/2016

SpelerClubCompetitieWedstrijdenMinutenGoals
Vincent JanssenAZEredivisie33266226
Luuk de JongPSVEredivisie32277224
Klaas-Jan HuntelaarSchalke 04Bundesliga29230710
Robin van PersieFenerbahçeSüper Lig29165614
Bas DostVfL WolfsburgBundesliga2013448

De eveneens ervaren Klaas-Jan Huntelaar krijgt wel een oproep, maar moet tot zijn teleurstelling genoegen nemen met een bijrol. Na Bas Dost tegen Wales (3-2 winst) en Luuk de Jong tegen Frankrijk (3-2 nederlaag), debuteert Vincent Janssen met een doelpunt en een assist in de basis tegen Engeland (1-2 winst). De nieuwe generatie staat te trappelen.

Fit en scherp

De vraag is nu of Blind opnieuw de voorkeur geeft aan de nieuwe generatie of dat 101-voudig international Van Persie terugkeert. Blind heeft in principe alleen het leeftijdsargument nog over. Van Persie stond in negen van zijn tien laatste wedstrijden in de basis en maakte in de afgelopen drie wedstrijden vier doelpunten.

De laatste 10 wedstrijden van Van Persie

DatumCompetitieWedstrijdMinutenGoals
29 februari 2016Süper LigFenerbahçe-Besiktas (2-0)90-
6 maart 2016Süper LigAkhisar Belediyespor-Fenerbahçe (0-3)84-
10 maart 2016Europa LeagueFenerbahçe-Sporting Braga (1-0) 90-
13 maart 2016Süper LigFenerbahçe-Kayserispor (1-0)45 (invaller)1
17 maart 2016Europa LeagueSporting Braga-Fenerbahçe (4-1)78-
3 april 2016Süper LigFenerbahçe-Osmanlispor (0-0) 90-
13 april 2016Süper LigGalatasaray-Fenerbahçe (0-0)66-
17 april 2016Süper LigFenerbahçe - Mersin Idmanyurdu (4-1)901
24 april 2016Süper LigTrabzonspor-Fenerbahçe (0-4, gestaakt)871
1 mei 2016Süper LigFenerbahçe-Gaziantepspor (3-0) 902

Met Fenerbahçe is Van Persie nog verwikkeld in de Turkse titelrace en vanavond kan hij zich plaatsen voor de Turkse bekerfinale. Fenerbahçe verdedigt thuis tegen Konyaspor een 3-0 zege uit het heenduel.

Galatasaray plaatste zich woensdag al voor de eindstrijd op 26 mei in Istanbul. Daarmee missen Van Persie en Sneijder sowieso het eerste deel van het trainingskamp van Oranje in Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl