NOS Nieuws

Meer belangstelling voor dna-testen na onthulling dj Mattie

Op Google wordt de zoekterm 'vaderschapstest' de laatste dagen vaker ingevoerd dan ooit. De belangstelling voor deze dna-toets is op gang gekomen door de spraakmakende onthulling van Qmusic-dj Mattie Valk deze week.

Begin dit jaar zei Valk op de radio dat hij vader zou worden. Maandag liet hij weten dat de inmiddels geboren tweeling toch niet van hem is.

Blijkbaar heeft dat meer mensen aan het denken gezet. Bij laboratoria die verwantschapstesten aanbieden, komen de laatste dagen meer telefoontjes binnen van kennelijk ongeruste vaders.

"Het is een hot item", zegt Nathalie Raats van Verilabs in Leiden. Ook daar staat de telefoon niet stil en worden meer testen aangevraagd dan normaal. "Dat een bekende Nederlander dit is overkomen heeft meer mensen aan het denken gezet."

Feestdagen

Het geval Mattie Valk staat volgens Raats niet op zichzelf. "Ik vrees dat het dagelijkse praktijk is. Vooral na feestdagen zie je dat er meer belangstelling is voor de testen. Vermoedelijk zitten ouders dan aan tafel en komen zaken aan het licht die ze willen uitzoeken."

Er zijn zo veel belangen en leugens.

Nathalie Raats van Verilabs

Mensen die een test bestellen krijgen een enveloppe toegestuurd met wattenstaafjes. Daarmee moeten ze wangslijm verzamelen, zowel bij zichzelf als bij zoon of dochter. In het laboratorium worden aan de hand van de opgestuurde staafjes de dna-profielen vastgesteld en met elkaar vergeleken.

Het zijn niet alleen vaders die testen aanvragen, maar ook moeders met meerdere partners die zekerheid zoeken. En kinderen die willen weten of hun vader en moeder wel echt hun biologische ouders zijn.

De test geeft een zekerheid van 100 procent of er een verwantschap is, zegt Raats. "Er zijn zo veel belangen en zo veel leugens. Met een test weet je het voor eens en altijd. De uitkomst kan pijnlijk zijn, maar het brengt uiteindelijk rust, omdat je weet hoe het zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl